Кирил Петков: Време е да се обърнем към българските идеали

Днес не е време за политически лозунги. Време е да кажем – България над всичко, време е да се обърнем към българските идеали. Това е патриотизмът. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на връх националния ни празник Трети март.

Премиерът пристигна на връх Шипка и бе освиркан от "патриоти", които в днешния ден развяха руски знамена на Шипка, предаде кореспондентът на БГНЕС.

По време на изказването на Кирил Петков той беше замерян със снежни токи. Симпатизанти на партия "Възраждане" опитаха да заглушат неговото му изказване.

Причината, поради която се качих тук, на Шипка, е че трябва да сме единни и това разделение не помага на никого, заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти след официалната церемония на върха.

По думите му хората, които са се били на този връх, са дали своя живот, не за да се разделяме, а да сме единни. Въпреки че имаше много провокатори и омраза, искам да демонстрирам, че не ни е страх от омразата, защото вярвам в единството и точно в този ден трябва да сме единни и малка група шепа, хора, които се опитват да вкарат омраза и разцепление в българския народ, няма право да определят дневния ред на този ден, каза още премиерът.

Министър-председателят беше категоричен, че всеки, който работи против интересите на България, ще бъде отзован. Думите му са по адрес на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Петков каза още, че трябва да продължим да изпращаме хуманитарната помощ за Украйна. Той нарече поредната лъжа информацията, че ще изпращаме изтребители в Украйна. По думите му, коалицията говори в един глас и са показали, че имат балансирани позиции.

Според него паниката по бензиностанциите се подклажда от определени хора.

Относно исканата оставка на главния прокурор, Петков коментира, че сега ще стане ясно как Висшият съдебен съвет си върши работата. Ако се опита да претупа темата, ако не разгледа истинските факти и ако не вземе отношение към господин Гешев, значи истината е, че и те са под влияние според мен на същите тези 19 човека, добави Петков.

Премиерът увери, че коалицията говори в един глас и са показали, че имат балансирани позиции, а с президента Румен Радев работят рамо до рамо.

Заедно с премиера за официалната тържествена част за националния празник пристигна и председателят на парламента Никола Минчев, както и членове на кабинета.

"Днес е Трети март - ден на национална гордост, нашият национален празник. За нас е ден на свободата. Пред България се открива нова перспектива, но за да се стигне дотук е извървян дълъг и труден път на идентичност, на борба за просвета и самостоятелна църква, на борба за национално освобождение", каза в речта си на връх Шипка председателят на НС Никола Минчев. /БГНЕС