Кирил Петков за РСМ: Никога не съм заявявал точен срок за едно или друго решение

Срокът от 6 месеца, който аз поставих беше за работата, която трябва да се свърши между България и РС Македония. Никога не съм заявявал точен срок за едно или друго решение. Това заяви пред бТВ премиерът Кирил Петков по темата за отношенията ни с РС Македония.

Това трябва да е функция само на резултати на базата на тези работни групи. Влизането на РСМ в ЕС, когато позицията на България е съобразена, е най-доброто нещо за България. Искаме гаранциите, които всеки един гражданин на ЕС трябва да има, това е нулева толерантност към дискриминацията, добави Петков. Искаме правата на българите там да са включени в тяхната конституция, каза още премиерът. Компромисите, които сме готови да направим? България може да бъде инициаторът за стартиране на линията София-Скопие, компромисът е кой ще организира и финансира тази линия, това може да е първа стъпка, каза Петков.

Сотир Цацаров

За Сотир Цацаров, Петков каза, че има последствия от изнесената от Цацаров квалифицирана информация. Предполагам, че случаят ще бъде предаден на прокуратурата, обяви Петков. Ден преди да стане това, Цацров обяви, че подава оставка като шеф на Антикорупционната комисия, считано от 1 март. На въпроса дали става въпрос за срещата в ЦУМ между Цацаров (когато беше главен прокурор) и бизнесмените Красимир Гергов и Сашо Дончев, премиерът отговори, че знае за какво става въпрос, но би издал класифицирана информация, ако го обяви.„Мен ме изненада, че в петък сутринта (14 януари) ДАНС е трябвало да уведомят г-н Цацаров в 9 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да казва какви са причините. Беше доста голямо съвпадение. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде не мога да кажа и не искам да спекулирам“, коментира министър-председателят.

Той поздрави службите за това, че когато са установили нередност, независимо от човека, са действали по правилата. Напомни, че Цацаров може да обжалва решението. Призивът на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ към настоящия главен прокурор Иван Гешев също да подаде оставка и отговора на Гешев, че щом му искат оставката, значи си върши работата премиерът коментира така: „Дали той някой път се поглежда в огледалото и се пита дали добре си върши работата. Ако наистина си отговаря, че добре си върши работата, аз бих бил много обезпокоен. Другият вариант е да не може да си даде оставката заради някакви други причини – някакви фактори, които не му позволяват да вземе това решение“. Петков обяви, че никой не се е свързал с него, след като Гешев се оплака в Европейската комисия и в САЩ от политически натиск в писмо от 32 страници.

COVID-19

„Мисля, че той постъпи много отговорно. Разбрах, че се е тествал предишния ден. Веднага, след като се е тествал и на другия ден и е разбрал, че е с коронавирус, на секундата го оповести на всички членове на КСНС – нито се е покрил, нито се е опитал да скрие информацията“. Това каза премиерът в отговор на въпроса дали председателят на парламента Никола Минчев е имал симптоми на COVID-19 преди заседанието на КСНС и е постъпил безотговорно. Минчев прекара 6 часа в затворено пространство с първите мъже на държавата и после от парламента обявиха, че се е почувствал зле и се е тествал за коронавирус, а тестът е бил положителен. Всички присъстващи на заседанието бяха поставени под карантина.

Петков обясни, че е стоял точно срещу председателя на НС и е категоричен, че той не е бил зле по време на срещата. Петков подчерта, че е дал добър пример с това, че си е поставил бустрена доза и благодарение на това не е се е заразил от Минчев, макар да е стоял 6 часа точно срещу него.

Министър председателят защити и пиарът на ПП Александър Бойчев, който се е обадил на телевизионни водещи при обсъждането на темата с теста на Минчев и им се е карал. „По принцип никой не трябва да се кара на никого. Сашо Бойчев е един свестен човек, който се пали от каузи в случа е видял, от негова гледна точка, нещо несправедливо. Но трябва ясно да се каже – властта няма право да се меси в независимите медии“, коментира министър-председателят Той даде заявка да осветли начина на финансиране на българските медии от страна на агенции и други държавни структури. По думите му този модел ограничава много опцията за затваряне на училища и бизнеси. „Икономическите стимули и насърчителните мерки, които са свързани с този план, бяха оповестени заедно с ограничителните. Събирането в области дава възможност на общини с много малко интензивни легла да не бъдат затваряни. Приоритетът ще са учениците, особено децата от 1. до 4. клас., да продължават да ходят присъствено“, допълни той. Премиерът обясни, че дори в етап 4, когато всички интензивни легла в една област са запълнени 80%, учениците от 1. до 4. клас ще са на онлайн обучение само една седмица.

Петков коментира и новосформираната работна група от медици и статистици за евентуална промяна на COVID мерките, в която ще участва и доц. Атанас Мангъров, известен с позицията си срещу ваксините и мерките. Премиерът уточни, че не си купува политическо спокойствие, а отваря диалога. „Когато кажеш на едни хора, които вече почти религиозно вярват, че ваксините са нещо лошо, че нищо не разбират, не помага. Ние трябва да влезем в ниво на аргументация. Експертите от едната страна ще убеждават защо нашият подход е правилен, а техните експерти ще убеждават нашите експерти защо нашият подход е грешен. Но този диалог е важен, иначе се стига до капсулиране на части от обществото и това вдига напрежението и агресия“, обясни Петков. /БГНЕС