Кирил Петков: Заставането до Украйна е цивилизационен избор

Виждаме пълен ужас. Каква военна операция, когато се унищожават домовете на мирни граждани? Като част от демократичния свят не може да бъдем безучастни.

Това каза премиерът Кирил Петков, който води делегация в Украйна днес, където предстои да се срещне с Володимир Зеленски.

Пред придружаващите го български медии, Петков коментира спрените газови доставки от страна на Русия и позорната позиция на президента Румен Радев, изразена преди отпътуването му за Испания в сряда.

Трябва да имаме ясна позиция, като „Продължаваме промяната” вчера я заявихме ясно – ще гласуваме за военна подкрепа за Украйна, ще продължим хуманитарната помощ, каза Петков, който е и съпредседател на партията.

Според него войната в Украйна не е чужд проблем.

Позицията ни не е на коалиционно споразумение, ще я гласуваме в парламента, заяви още Кирил Петков, който посети разрушения град Бородянка.

На Зеленски със сигурност ще кажа, че България няма да бъде безучастна и ще застанем до Украйна. Това е цивилизационен избор, каза още министър-председателят.

По повод спирането на газовите доставки, Петков каза, че действията на Русия не са изненадали правителството.

Вчера Русия се опита едностранно да ни извие ръцете. Ние няма са плащаме в рубли и няма да плащаме на страни не по договор. Руската държава трябва да разбере, че трябва да си спазва договорите, каза премиерът.

Петков подчерта, че в момента в България има 114 руски дипломати.

Аз се чудя какво правят тези хора в България. Предлагам да се огледат тези хора и да имаме много по-симетрично представителство. Нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента, коментира той.

ПП: Радев е позор, не сме васали

Относно изказването на президента Радев, Петков бе категоричен: Вчерашното изказване на Румен Радев може би донякъде е неразбиране на ситуацията. Позорната част е идеята да не се помага на Украйна. Това не може да е позиция на демократичния свят, позиция на България. Като министър-председател не съм съгласен с тази позиция и не ми се струва достойно. /БГНЕС