Кирилов за Полфрийман: Решението на съда за предсрочно освобождаване е необосновано

Моето лично мнение като гражданин на Република България е, че това решение е необосновано в настоящият момент по отношение на този лишен от свобода. Подкрепям позицията, изразена от български парламентаристи, в такива случаи решаващият съд би следвало да представи на обществото си задълбочено и в детайли своите мотиви. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът каза, че проверил в днешния ден протоколите от съдебни заседания в първоинстанционния съд и в апелативния съд. „Позицията на затворната администрация е била константна и в двете съдебни инстанции и тя е била отрицателна. Процесуалните представители ГДИН са взели ясно, категорично отрицателно становище за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман“, каза той. Кирилов каза, че тяхното твърдение е, че в законово установнеия срок Джок Полфрийман е имал дисциплинарни нарушения, което се явява пречка да се упражняват привилегии във връзка с намаление на присъдата и нейното изтърпяване.

„Става дума за три дисциплинарни наказания, които бяха наложени на Полфрийман най-общо казано през лятото на миналата година по различни поводи“ , каза заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

В становището на съдебния състав пуснал предсрочно Полфрийман днес прочетохме, че съдът е приел, че това е така, защото при престоя си в затвора осъденият е имал: - множество награди /13/. Зам.-министърът каза, че Полфрийман е бил доста години в системата за лишаване от свобода. „Тоест това са 13 награди, които той е получавал по различно време, за различни свои конкретни позитивни прояви“, обясни Проданов.

Зам.-министърът каза, че става дума за събития, които са ставали в един много дълъг период от време, в същото това време той е получавал и доста наказания, които обаче с течение на времето се считат за заличени. „Включително и за твърде опасно поведение спрямо надзорно-охранителния състав и за едни негови действия, които са били изтълкувани преди време като опит за бягство“, посочи Проданов. На въпрос за последното, той посочи, че това е било много отдавна, в началните години на неговото изтърпяване на присъдата.

Според зам.-министърът важният въпрос е дали Полфрийман се е поправил или не. „Моето дълбоко убеждение, от май 2017г. досега, съдейки по неговото поведение, доколкото аз имам информация е, че може би има някакви позитивни прояви в личността на този човек, но той не се е поправил“, заяви Проданов.

На излизане от затвора Полфрийман каза: „Благодаря на Десислав Трайков зам.-началник на затвора“. Самият Трайков, който беше изпълняващ длъжността началник на Софийския затвор, каза днес за това, че благодарността е в кавички. „Седем листа отрицателно становище съм написал за лицето, в което съм изразил мнение, че същият не следва да бъде освободен предсрочно“, каза той.

На брифинга заместник-директорът на Софийския затвор Десислав Трайков подаде оставка, във вторник ще стане ясно дали Кирилов ще я приеме. Като причината за оставката си Тройков посочи изказване на Румен Петков за системата на затворите и за затвора в София. /БГНЕС