Кирилова поляна: спасителният хладен оазис в 40-градусовия пек

Спасението от 40-градусовата жега е на 40 км от Благоевград, на Кирилова поляна, в хладната и сенчеста прегръдка на Рила, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Стотици от цялата страна се спасиха от горещините, захлупили като в пещ Югозапада, на Кирилова поляна, разположена под непристъпните зъбери на рилските върхове Злия зъб, Иглата, Двуглав и Ловница.

Бившата „Партизанска поляна“ отдавна не е такава, намира се на 7.5 км. над Светата Рилска обител на 1465 м. надморска височина. Тя е изходен пункт за тиха Рила, Рибни езера, Сухото езеро.

Стотици са се разположили под сенките на вековните мури, попадащи в границите на Природен парк „Рилски манастир“, някои настанили се върху пейките с маси, а повечето-направо на постелки върху свежата трева.

„Всяка година със семейството си идваме тук на това уникално място, в града е адска жега, а тук е много приятно“, казва д-р Димитър Андонов от Благоевград.

Той препоръча на посетилите Кирилова поляна да се качат до х. Рибни езера или Сухото езеро.

„Тук сме днес защото е прохладно, красиво, обичаме това място, защото ни е любимо, когато бягаме от жегите“, каза Красимира Кюпова.

Тя добави, че тук се наслаждава на това прекрасно кътче от Рила планина.

Десетки коли са паркирани в началото на пътеката за гроба на Иван Рилски - небесния покровител на България. Малки и големи тръгват или се връщат по пътеката до черквата и пещерата, в която е живял светецът.

Да достигнеш до Кирилова поляна си е един вид подвиг, защото в пека колите прегряват, те пъплят една след друга по наклона към Рилския манастир.

Паркингите на крайпътните заведения от град Рила до Рилския манастир са препълнени, а край Светата Рилска обител игла да хвърлиш, няма къде да падне. Толкова много хора са отделили време, да посетят едно от най-духовните места в България, до два километра над него няма къде да спре от паркирани коли.

От Рилския манастир нагоре край пътя са спрели на сянка десетки коли, а хората буквално са „хванали“ сянката с намерението да не я пуснат докато палещото слънце не залезе зад Осоговската планина..

А излезеш ли от Рилското корито при входа на град Рила отново се пъхащ в нагорещената от жарещото слънце юлска пещ. /БГНЕС