Киров: Основната ни задача е да подобрим резултатите

Основната ни задача е да подобрим резултатите. Това заяви новият старши треньор на ЦСКА 1948 Николай Киров при представянето си като наставник на армейците в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС. На събитието присъства и спортният директор на „червените“ Радослав Здравков, който връчи фланелка на ЦСКА 1948 на бившия треньор на Арда.

Новият наставник на ЦСКА 1948 Николай Киров.

Най-вече ме привлече с амбициозния проект, който имат, със сериозността на проекта, и по мои виждания, че този проект е възможен за реализация. Нормално, с оглед резултатите, които са до момента, липсва настроението при състезателите. Това бяха първите неща, които трябваше да променим – повече настроение в самите тренировки, по-голямо самочувствие, но важното оттук-нататък е да подобрим резултатите, тъй като само добрите резултати водят именно до това – повишаване самочувствието на състезателите и вдигането на настроението в самата съблекалня“, започна Киров.

Родният специалист е уверен, че работата с млади български футболисти може да доведе до успехи. „Това, което направихме с отбора на Арда, показва, защото там 99% бяхме българи, имахме само един чужденец – нещата са възможни да се случат, добрите резултати, само с български състезатели. Мисля, че и там имаше доста млади състезатели, които бяха основата на предния младежки национален отбор, каквито състезатели има и в ЦСКА 1948. Липсва опитът в състава, именно от това беше продиктувана кратката селекция, която направихме – и тя беше именно от състезатели с по-голям опит и състезатели на позиции, които ще донесат баланс в самия състав. Вижте, това са вътрешноклубни неща, които не мисля, че трябва да се споделят пред Вас при цялото ми уважение“.

Знаем как да работим като тренировъчен процес, правим най-доброто за това състезателите в самия двубой да се чувстват както физически, така и психически по най-добрия начин. Един треньор винаги се съобразява с качеството на състезателите, с които разполага. Като говорим за стил на игра, винаги е нужно малко време. Имаме една основна задача – да подобрим резултатите на първия състав, защото първо изоставаме доста с точков актив – второ, липсва самочувствието на състезателите и те не могат да покажат голям процент от своите възможности, когато не се чувстват уверени. Те са приятната изненада до момента в шампионата – показват доста стойностни игри, с доста млади и качествени състезатели. Поздравявам своя колега, показва доста сериозен потенциал със своя отбор, изпитах го и на свой гръб в първия кръг. Който си позволи да не бъде на 100% срещу Ботев Враца, винаги изпитва огромни трудности в самия двубой. Дай Боже да се коригирам срещу Ботев Враца, този път аз да бъда усмихнат след края на мача“, коментира той предстоящия двубой с врачани.

Не сме го коментирали като конкретика, но моята лична цел, както и в предния клуб, е да надградим в следващата година. Сега, в случая сме в малко по-неизгодна позиция, защото точковият актив е малък след няколко кръга, а първенството има разделение – фактически, нещата трябва да се решат до разделението на Първа шестица и Втора осмица, но това не пречи да имаме абсолютно същите амбиции. Присъствието на втори отбори e практика в цяла Европа, доказана практика, че тези втори отбори са плюс за всеки отбор – там се дава шанс на млади състезатели да трупат минути и да се изграждат вече като професионални футболисти, там се дава шанс на състезатели дали след контузия или по друга причина, да трупат игрови минути“.

Наставникът говори и за честата смяна на треньори в ЦСКА 1948 и в България. „Позицията старши треньор в България от доста година е подложена на тази работа – разбира се, че не е приятно, няма как да се търси развитие на един състав, на клуба като цяло, камо ли да се гради стил и дългосрочна стратегия. Моето виждане е, че старши треньорът е основна фигура в спортно-техническия процес на един клуб и именно неговите качества и способности както могат да издигнат един клуб, така и нещата да не се случат по най-добър начин. Имаме доста разговори с нашите ръководители на тази тема, мисля, че те вече са стигнали до този извод“, завърши Киров.

Спортният директор на армейците Радослав Здравков.

Не съм водил преговори, други хора от клубното ръководство ги правиха. Само ще припомня, че г-н Киров беше Треньор номер 1 на България за миналата година, така че самият избор беше лесен. Вярвахме, че това е човекът, който ще помогне на отбора“, сподели Здравков. /БГНЕС