Кишида: Китайските ракети засягат националната ни сигурност

Японският министър-председател осъди днес изстрелването на балистични ракети от Китай по време на военните учения около Тайван, като ги нарече "сериозен проблем, който влияе на националната ни сигурност и безопасността на нашите граждани".

Фумио Кишида, преимер на Япония

По данни на Токио пет китайски ракети са паднали в изключителната икономическа зона на страната, като се смята, че четири от тях са прелетели над главния остров Тайван.

"Действията на Китай този път имат сериозно въздействие върху мира и стабилността на нашия регион и международната общност", заяви министър-председателят Фумио Кишида пред репортери, след като се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на закуска.

"Казах на г-жа Пелоси, че сме призовали за незабавна отмяна на военните учения".

Пелоси е в Токио за последния етап от азиатската си обиколка, която включваше и Тайван, което разгневи Пекин, който в отговор започна най-мащабните си досега военни учения около самоуправляващия се остров.

82-годишният политик не се подаде на заплахите от страна на Китай, за да стане най-високопоставеният американски служител, посетил Тайван от години насам, като заяви, че пътуването ѝ дава "недвусмислено да се разбере", че Съединените щати няма да изоставят един демократичен съюзник.

Кишида заяви, че двамата с Пелоси са обсъдили геополитически въпроси, включително въпроси, свързани със Северна Корея, Китай и Русия, както и усилията за създаване на свят без ядрени оръжия.

Пелоси пристигна в четвъртък вечерта от Южна Корея, друг ключов съюзник на САЩ, където посети границата с ядрения Север. Това е първото ѝ посещение в Япония от 2015 г. насам.

Токио подаде дипломатически протест до Пекин във връзка с военните учения, които започнаха вчера.

Части от най-южната японска област Окинава се намират близо до Тайван, както и островчета, които са в центъра на дългогодишен спор между Токио и Пекин.

Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Япония се простира до 200 морски мили от бреговата линия, извън границите на териториалните ѝ води./БГНЕС, АФП

Вашингтон / САЩ