Кисинджър предлага мир в Украйна без заплаха от разпад за Русия

Наближава времето за договорен мир в Украйна, за да се намали рискът от нова опустошителна световна война, но мечтите за разпадане на Русия могат да отприщят ядрен хаос, каза американския ветеран на световната дипломация Хенри Кисинджър. "Един мирен процес трябва да свърже Украйна с НАТО, каквато и да е тази обвързаност. Алтернативата на неутралитета вече няма смисъл", пише Кисинджър в списание „Спектейтър” в статия, озаглавена "Как да избегнем нова световна война".

Кисинджър каза, че през май е предложил прекратяване на огъня, според което Русия ще се изтегли на фронтовата линия преди нахлуването на 24 февруари, но Крим ще бъде обект на "преговори". 99-годишният дипломат предположи, че ако се окаже невъзможно връщането към статуквото от 2014 г.,тогава международно наблюдавани референдуми на териториите, за които Русия претендира, биха могли да бъдат опция.

Доайенът на световната дипломация предупреди, че желанието да се направи Русия "импотентна" или дори да се търси нейното разпадане, може да отприщи хаос. „Разпадането на Русия или унищожаването на нейната способност за стратегическа политика може да превърне нейната територия, обхващаща 11 часови зони, в оспорван вакуум“, прогнозира Кисинджър.

„Нейните съперничещи си общества може да решат разрешаването на споровете си чрез насилие. Други държави може да се стремят да разширят претенциите си със сила. Всички тези опасности биха се усложнили от наличието на хиляди ядрени оръжия, което прави Русия една от двете най-големи ядрени сили в света”, предупреди Кисинджър. /БГНЕС