Кисинджър: Преговори за Украйна, но без отстъпки за Русия

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър смята, че проточилият се конфликт в Украйна заплашва да се изостри и трябва да бъде прекратен чрез преговори. Той изрази това мнение в подкаст на кореспондента на CNN Дейвид Акселрод, публикуван в петък.

„Той (конфликтът) трябва да приключи с преговори. Бих предложил, че Русия в крайна сметка ще остане като държава и Украйна също ще остане държава и ситуацията ще се промени радикално, защото Украйна беше въоръжена от НАТО, тя беше тясно свързана с НАТО и определени отношения с НАТО ще останат", каза той. „Мисля, че предложенията Украйна да се присъедини към НАТО бяха грешка, но това е в миналото предвид случилото се. Така че трябва да има преговори и бих предупредил да не се протака войната за неопределено време. Защото тогава тя все повече ще прилича на Първата световна война, вероятно ще има ескалация. Така че се надявам скоро страните от НАТО да се разберат помежду си какъв да бъде краят, до какви резултати могат да доведат преговорите“.

В същото време Кисинджър се обяви против отстъпките на Русия и отбеляза, че "те (Русия) трябва да отстъпят до линията, която съществуваше преди началото" на конфликта. След това страните от НАТО трябва да решат как да изградят отношенията си с Русия, „дали тя ще бъде част от Европа, възможно ли е сега, или ще бъде китайски преден пост в покрайнините на Европа“. "Бих се насочил към първото. Няма да решаваме в този разговор как да го постигнем, но това ще бъде моята стратегическа цел", добави бившият държавен секретар. /БГНЕС

Категории: