Кисинджър: Срещата на върха между САЩ и Китай е добро начало

Виртуалната среща на върха между ръководителите на САЩ и Китай е добро начало за изглаждане на двустранните отношения и избягване на открити конфликти. Бившият държавен секретар и съветник по националната сигурност на президента на САЩ Хенри Кисинджър изрази това мнение по време на Новия икономически форум, който бе открит в хибриден формат в Сингапур днес.

"Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Китай Си Цзинпин дадоха добро начало, което трябва да бъде последвано от дискусии по същество, които да следват насоките, посочени от лидерите по време на виртуалната им среща на върха", заяви 98-годишният дипломат. Той каза, че „САЩ и Китай преминават през планински проход в отношенията си, намирайки се близо до пропаст, от която може да се тръгне в различни посоки".

Кисинджър заяви, че Вашингтон и Пекин "трябва да преминат към модел, при който споровете се успокояват взаимно и двете страни разбират, че е невъзможно да се определи победител, без да се рискува унищожаването на човечеството". Той също така призова САЩ и Китай да "приемат факта, че конфликтите между големите технологично развити сили не могат да бъдат толерирани".

Кисинджър изтъкна значението на намирането на сфери за сътрудничество в областта на изкуствения интелект, като предупреди, че "съперничеството там може да доведе до трагични последици". /БГНЕС