Китаец постави и изравни антирекорд в дебюта си на Световното в Шефилд

Луо Хунхао понесе най-тежката загуба в модерната ера на Световния шампионат по снукър в Шефилд, след като бе разгромен на старта от световния шампион за 2005 Шон Мърфи с 10:0 фрейма. 36-годишният англичанин буквално се разправи с дебютанта от Китай, който реализира едва 89 точки за целия двубой – постижение, което се превърна и в своеобразен антирекорд за квалификанта под номер 92 в света.

Мърфи не даде абсолютен никакъв шанс на младия китаец в откриващия си мач на Световното по снукър в Шефилд.

Трикратният финалист в Крусибъл (2005, 2009 и 2015) записа четири сенчъри брейка по пътя към убедителния успех, след като доминира откриващата сесия в неделя сутрин след серии от 138, 102, 101, 76, 62 и 123 срещу 19-годишния азиатец. Луо имаше два шанса за почетна партия в десетия фрейм, но така и не ги оползотвори и съперникът му довърши спокойно срещата. Мърфи ще се изправи във втори кръг срещу световния шампион от 2010 Нийл Робъртсън, който бе близо до подобен разгром срещу Майкъл Джорджу, но в крайна сметка кипърецът отърва унижението след 10:1. Преди разгрома, който понесе Луо, Дани Фаулър реализира едва 191 точки при загубата от седемкратния световен шампион Стивън Хендри с 10:1 през 1993, но англичанинът от Уърксоп вече не държи антирекорда. Еди Чарлтън е другият състезател в историята, който има регистрирано поражение с 10:0 фрейма – от Джон Парът през 1992.

За осминафиналите вече се класираха действащия световен шампион Марк Уилямс, Динг Дзюнхуей, Гари Уилсън и Стивън Магуайър. Днес в програмата предстои да се изиграе двубоя на трикратния първенец на планетата Марк Селби, който открива кампанията си срещу дебютанта в Крусибъл Джао Синтун. Освен това предстои доиграването на мача между четирикратния световен шампион Джон Хигинс и Марк Дейвис, както и първите сесии на двубоите между петкратния победител в Шефилд Рони О‘Съливан-Джеймс Кейхил и Дейвид Гилбърт-Джо Пери. /БГНЕС