Китай: Докладът на САЩ за произхода на коронавируса е неубедителен

Посолството на Китай във Вашингтон определи новия доклад на разузнавателните служби на САЩ относно произхода на коронавируса неубедителен и призова с проучванията по този въпрос да се занимават учените, а не американските специални служби. Изявлението на китайската дипломатическа мисия беше публикувано в петък на официалната ѝ страница.

„Докладът, изфабрикуван от разузнавателните служби на САЩ, е научно неубедителен. Изясняването на произхода на коронавируса е работа на науката, с това трябва и могат да се занимават само учените, а не експертите от разузнаването“, се подчертава в изявлението.

Докладът на американското разузнаване така и не даде отговора, който американската страна иска да види. Продължаването на подобни усилия също ще бъде напразно, тъй като самият предмет на изследването не съществува и противоречи на науката, се казва още в текста.

Посолството отбелязва, че китайската страна „изразява категоричното си несъгласие и осъжда“ изявленията на Вашингтон, че Китай препятства проучванията и не иска да сподели с международната общност информацията относно коронавируса.

„Китай винаги е поддържал и ще продължи да участва в изясняването на произхода на коронавируса, основан на научен подход. Но ние сме против политическите манипулации, презумпцията за виновност и опитите други да бъдат обвинени“, подчертават китайските дипломати.

БГНЕС припомня, че вчера на уебсайта на Службата на директора на националното разузнаване беше публикувана разсекретена версия на доклад за произхода на коронавируса. В него се подчертава, че разузнавателната служба не смята, „че вирусът не е разработен като биологично оръжие“.

„Повечето агенции (в разузнавателната общност на САЩ) също смятат, че SARS-CoV-2 вероятно не е генетично модифициран, но две агенции смятат, че няма достатъчно доказателства, за да се даде една или друга оценка“, отбелязва се още в текста.

Подчертава се, че разузнавателните служби на САЩ не са стигнали до общо заключение относно произхода на вируса и „техните мнения все още се различават“. "Всички отдели смятат, че са правдоподобни и двете хипотези: естествен контакт със заразено животно и инцидент в лаборатория", гласи публикуваната версия на документа. /БГНЕС