Китай е готов да посредничи между Пакистан и Иран

Пекин заяви, че е готов да посредничи между Пакистан и Иран след размяната на огън срещу цели на бойци в граничния им регион, включително удар, при който според Техеран са загинали най-малко 7 цивилни, предаде АФП.


"Китайската страна искрено се надява, че двете страни могат да проявят спокойствие и сдържаност и да избегнат ескалация на напрежението", заяви говорителката на външното министерство Мао Нин.

"Готови сме също така да изиграем конструктивна роля за деескалация на ситуацията, ако двете страни пожелаят това", каза тя.

Двете държави са близки партньори на Пекин и членове на Шанхайската организация за сътрудничество.

Мао повтори, че Иран и Пакистан са "приятелски държави към Китай и държави с важно влияние".

Ядрено въоръженият Пакистан и съседен Иран си разменят огън в слабо населените си гранични райони.

Пакистан твърди, че е нанесъл удари по цели на бойци в Иран.

Най-малко три жени и четири деца бяха убити при ракетна атака от Пакистан срещу югоизточната граница на Иран.

„Пакистан атакува иранско гранично село с ракети“, каза държавната телевизия, цитирайки Алиреза Мархамати, заместник-губернатор на иранската провинция Систан-Белуджистан. "Три жени и четири деца бяха убити при този инцидент. Всички те не са граждани на Иран", добави той.

Нападението беше насочено към село близо до град Сараван, на границата с Пакистан, отбеляза той.

Служебният министър-председател на Пакистан Анвар-ул-Хак Какар обяви, че ще съкрати посещението си на Световния икономически форум в Давос.

"Той реши да съкрати посещението си с оглед на текущите събития", заяви на пресконференция говорителят на външното министерство Мумтаз Захра Балох.

Техеран е привикал пакистанския шарже д'афер в отговор на нападението, при което загинаха най-малко седем души.

БГНЕС припомня, че на 17 януари Пакистан заяви, че Иран е нанесъл въздушен удар на негова територия, при който са загинали 2 деца, след като Техеран започна атаки в Ирак и Сирия срещу "антиирански терористични групи".

Пакистан осъди удара, нанесен близо до общата граница на страните, като "напълно неприемлив" и заяви, че е бил непровокиран. /БГНЕС