Китай глоби технологична компания с повече от 1 млрд. долара

Китай се готви да наложи глоба от над 1 млрд. долара на гиганта Didi в края на дългогодишно разследване, съобщават медиите, което засилва надеждите на инвеститорите, че репресиите срещу технологичните компании в страната приключват.

Централата на компания Didi

Didi, някога известен като китайския отговор на Uber, е една от най-известните мишени на широко разпространеното ограничаване на сектора, в който години наред имаше бурен растеж и свръхмонополи, преди регулаторите да се намесят.

Глобата, наложена заради практиките на Didi в областта на киберсигурността, ще възлезе на повече от четири процента от общите приходи на компанията за миналата година в размер на 27,3 млрд. долара и ще проправи пътя за пускането на новите ѝ акции на борсата в Хонконг, съобщи The Wall Street Journal.

Позовавайки се на неназовани източници, запознати с въпроса, вестникът заяви, че след като глобата бъде обявена, правителството ще облекчи ограниченията си върху дейността на Didi.

Регулаторните органи попречиха на фирмата да добавя нови потребители, а приложенията ѝ бяха премахнати от онлайн магазините в Китай.

Статията на WSJ предизвика ръст на акциите на китайските технологични компании в Хонконг тази сутрин, като инвеститорите се надяваха, че двугодишната регулаторна буря, обхванала сектора е към своя край.

Акциите на гиганта в електронната търговия Alibaba се повишиха с четири процента, а гейминг титанът Tencent спечели 2,5 процента при откриването на борсовата търговия.

Ако бъде потвърдена, глобата за Didi ще бъде най-голямата, наложена на китайска технологична компания, откакто през април 2021 г. Alibaba трябваше да плати 2,75 млрд. долара като наказание за нелоялна конкуренция./БГНЕС, АФП

Пекин / Китай