Китай и Бразилия започват търговия в собствените си валути

Китай и Бразилия са постигнали споразумение да търгуват в собствените си валути, като са се отказали от американския долар като посредник, съобщи бразилското правителство, предаде АФП.

Сделката ще позволи на Китай, най-големия съперник на американската икономическа хегемония, и на Бразилия, най-голямата икономика в Латинска Америка, да осъществяват огромните си търговски и финансови транзакции директно, като разменят юани за реали и обратно, вместо да използват долара.

"Очакванията са, че това ще намали разходите... ще насърчи още по-голяма двустранна търговия и ще улесни инвестициите", се казва в изявление на Бразилската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (ApexBrasil).

Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия, като през миналата година двустранната търговия е достигнала рекордните 150,5 млрд. долара.

Сделката, която следва предварителното споразумение от януари, беше обявена след бизнес форум на високо равнище между Китай и Бразилия в Пекин.

Първоначално бе планирано бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва да присъства на форума в рамките на високопоставена визита в Китай, но се наложи да отложи пътуването си за неопределено време в неделя, след като се разболя от пневмония.

Индустриалната и търговска банка на Китай и Банката за комуникации ВВМ ще извършат транзакциите, заявиха официални лица.

Китай има подобни валутни сделки с Русия, Пакистан и няколко други държави. /БГНЕС

Бразилия / Бразилия