Китай и Япония потвърдиха стратегическите си отношения

Китайският президент Си Дзинпин и японският министър-председател Фумио Кишида се ангажираха да поддържат взаимноизгодни отношения по време на първите си разговори на четири очи от една година насам - знак, че двете най-големи икономики в Азия се стремят да заздравят обтегнатите си връзки.

Двамата лидери обсъдиха китайската забрана за внос на японски морски продукти и нашумелия случай на японски бизнесмен, задържан в Китай, по време на едночасовите си разговори в рамките на срещата на върха на АПЕК в Сан Франциско.

Страните трябва да се "съсредоточат върху общите си интереси" и да потвърдят своите "стратегически отношения от взаимна полза, придавайки им нов смисъл", каза Си на Кишида, докато седяха един срещу друг на маса, заобиколени от делегациите си.

В съвместно изявление от 2008 г. Япония и Китай се споразумяха да поддържат "взаимноизгодни отношения, основани на общи стратегически интереси", които да гарантират честа размяна на визити и дискусии по въпроси като сигурността.

През последните години обаче тази формулировка се използва по-рядко, тъй като историческите съперници се сблъскаха по редица въпроси, като териториалните спорове, търговското напрежение и Тайван - демократичния остров, който Пекин обявява за свой.

Кишида потвърди, че двете страни са потвърдили ангажимента си към отношенията в коментар за пресата след разговорите.

"Споделихме общото виждане, че ще продължим да общуваме в тясно сътрудничество на различни нива, включително на лидерско равнище", заяви Кишида.

Неотдавна връзките бяха поставени на изпитание от китайската забрана за внос на японски морски дарове след решението на Токио да изхвърли в морето пречистена вода от авариралата си атомна електроцентрала "Фукушима" през август.

Кишида заяви, че е призовал Си да се откаже от тази забрана./БГНЕС