Китай клонира прасета с помощта на робот

Екип от учени от китайския университет Нанкай е разработил метод за клониране на прасета, при който се използва само робот, и първите седем прасенца вече са родени. Това се казва в съобщение за пресата, публикувано на уебсайта на университета.

Университетът съобщи, че в края на март женска обикновена свиня е подложена на процес на осеменяване, при който на всеки етап е използван робот. Тя е родила седем прасенца от породата Landrace.

„Всяка стъпка от процеса на клониране беше автоматизирана и нито един човек не участваше в нито една операция по време на процеса на клониране", заяви Лю Яоуей, един от членовете на изследователския екип, цитиран от вестник „Саут Чайна Морнинг Пост“.

Според него клонирането с помощта на робот увеличава вероятността за успех на клонирането като цяло, защото действията на робота са по-точни и вероятността те да повредят клетките е по-малка, което се случва често, когато операцията се извършва от хора.

Както се отбелязва в публикацията, през 2017 г. учени от университета Нанкай са отгледали първите в света прасенца, клонирани с помощта на робот, но по това време учените все още са участвали в някои от етапите на клонирането.

Според Лю Яоуей новата технология ще помогне на Китай, който е най-големият потребител на свинско месо в света, да стане по-независим от вноса на продукта, особено предвид забраните за търговия от страна на САЩ и други западни държави. /БГНЕС