Китай: Конкуренцията със САЩ е неизбежна

Конкуренцията между Китай и САЩ е неизбежна, но Пекин подкрепя поддържането й в здравословни граници, заяви в интервю заместник-министърът на външните работи на Китай Ли Юченг.

"САЩ прекалено подчертават факторите на конкуренция и конфронтация в китайско-американските отношения и омаловажават значението на сътрудничеството. Този подход е твърде негативен и му липсва страст. Конкуренцията между Китай и САЩ е неизбежна, но ние вярваме, че конкурентните отношения трябва да бъдат здрави, когато единият преследва другия, а не несправедливи, при които единият оцелява, а вторият загива“, каза Ли Юченг.

Пекин изобщо не е съгласен с подхода на официален Вашингтон, който разглежда Китай като на "най-сериозния конкурент" и определя отношенията между двете страни на базата на конкуренцията, сътрудничеството и конфронтацията.

Дипломатът отбеляза, че Китай и САЩ са двете най-големи икономики в света, така че са длъжни да уреждат отношенията си. Според него, от идването на власт на Джо Байдън има известно положително развитие в китайско-американските отношения, включително телефонен разговор между лидерите на двете страни.

Главата на Пентагона нарече Китай основното предизвикателство за САЩ.

"Миналият месец, въпреки факта, че по време на разговорите в Анкоридж по време на встъпителните бележки имаше инцидент, който никой не очакваше, като цяло разговорите бяха конструктивни. В момента страните на работно ниво започнаха активна работа за изпълнение на споразуменията, постигнати като резултатите от диалога. ", каза Ли Юченг.

Това според него означава, че диалогът между САЩ и Китай е по-добър от конфронтацията, диалогът може да повиши нивото на взаимно разбирателство и взаимно доверие между страните и да създаде условия за сътрудничество.

"Като две големи сили, които носят специална отговорност към целия свят, Китай и САЩ трябва по всякакъв начин да избягват конфронтация, особено изкуствено създадена конфронтация", подчерта Ли Юченг.

Срещата на високо равнище между САЩ и Китай в края на март в Анкоридж, Аляска, започна с остри критики към Китай от страна на Блинкен и съветника по националната сигурност на президента Джо Байдън Джейк Съливан, събеседници на които бяха Ян Джиечи, ръководител на офиса на ЦК на КЗК по външните работи Комисия и член на Държавния съвет на Китайската народна република и външният министър Уанг Йи, който даде подробен отговор на тези речи. В резултат на това изявленията на двете страни, вместо договорените четири минути, продължиха около час, след което САЩ обвиниха Китай в нарушаване на протокола и „театрални опити да играе за публиката“./ БГНЕС, РИА Новости

Пекин / Китай