Китай контролира възобновяемите източници на енергия в Европа

Европейският съюз трябва да намали зависимостта си от Китай, когато става въпрос за жизненоважно оборудване, използвано за производството на възобновяема енергия, заяви ръководителят на Международната агенция за възобновяема енергия.


Важно е да се работи за "децентрализиране на веригата за доставки", заяви пред АФП Франческо Ла Камера, генерален директор на Международната агенция за възобновяема енергия, в рамките на конференция в Берлин, посветена на офшорната вятърна енергия.

Трябва да има "повече сътрудничество с континентална Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия", добави той.

Тъй като ЕС се стреми да премине към зелена енергия, той е силно зависим от Китай по отношение на доставките на редки минерали и компоненти за слънчеви панели и вятърни турбини.

27-членният блок получава от Китай 98% от доставките си на редкоземни минерали, които са жизненоважни за много зелени технологии.

Китай също така произвежда голяма част от вятърните турбини и слънчевите панели в света.

Силната зависимост от Китай е "въпрос на загриженост", заяви Ла Камера, като добави, че засилването на връзките между различните части на света ще помогне за "постигането на целите от европейците".

Наскоро ЕС постигна споразумение за почти двойно увеличение на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийното потребление на блока до 2030 г., тъй като се стреми да стане въглеродно неутрален и да се откаже от руските изкопаеми горива.

Временното политическо споразумение има за цел да повиши дела на възобновяемата енергия до 42,5 %. Въпреки това зелените групи критикуват споразумението като недостатъчно широко. /БГНЕС