Китай нарече съобщенията за шпионаж в Обединеното кралство "политически фарс"

Китай осъди съобщенията в медиите, според които мъж, арестуван по подозрение в шпионаж, е събирал разузнавателна информация за Пекин, като го нарече "политически фарс".

През уикенда британската полиция съобщи, че е арестувала мъж на около двадесет години в дома му в Единбург за шпионаж, като "Sunday Times" съобщи, че той е бил изследовател в британския парламент.

Служители на полицейска служба в Лондон са арестували него и още един мъж на тридесет години през март по подозрение в престъпления по Закона за служебната тайна и двамата са били пуснати под гаранция до октомври.

Арестите накараха британския министър-председател Риши Сунак да заяви на китайския премиер Ли Цян на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, че има "много силни опасения" относно "намесата" на Пекин в демократичните процеси във Великобритания.

Запитан за медийните съобщения, че британската двойка е "арестувана по подозрение в предоставяне на разузнавателна информация на Китай", говорител на китайското посолство в Лондон заяви, че това е "злонамерена клевета".

"Твърдението, че Китай е заподозрян в "кражба на британски разузнавателни данни", е напълно измислено и не е нищо друго освен злонамерена клевета", заяви говорителят в изявление, публикувано късно в неделя.

"Ние категорично се противопоставяме на това и призоваваме съответните страни в Обединеното кралство да спрат антикитайските си политически манипулации и да престанат да разиграват този самоцелен политически фарс"./БГНЕС