Китай обяви готовност за приятелски отношения с талибаните

Китай е готов да задълбочи "приятелските отношения и сътрудничеството" с Афганистан, заяви днес говорител на правителството, след като талибаните поеха контрола над страната.

Пекин се стреми да поддържа неофициални връзки с талибаните по време на изтеглянето на САЩ от Афганистан, което стимулира напредването на ислямистките хардлайнери в цялата страна.

Китай има 76-километрова граница с Афганистан, съобщава АФП.

Пекин отдавна се опасява, че Афганистан може да се превърне в отправна точка за мюсюлманското малцинство на уйгурите в Синдзян.

Делегация на талибани от най-високо ниво се срещна миналия месец с китайския външен министър Ван И в Тиендзин, обещавайки, че Афганистан няма да бъде използван като база за бойци.

В замяна на това Китай предложи икономическа подкрепа и инвестиции за възстановяването на Афганистан.

В понеделник Китай заяви, че „приветства“ възможността за задълбочаване на връзките с Афганистан - държава, която поколения наред е била желан партньор от големите сили заради геостратегическото си значение.

„Талибаните многократно изразиха надежда да развият добри отношения с Китай и заявиха, че очакват с нетърпение участието на Китай в реконструкцията и развитието на Афганистан“, заяви говорителят на външното министерство Хуа Чунинг.

"Ние приветстваме това. Китай уважава правото на афганистанския народ да определя самостоятелно своята собствена съдба и е готов да продължи да развива ... приятелски отношения и сътрудничество с Афганистан", каза тя.

Хуа призова талибаните да "гарантират плавен преход" на властта и да спазят обещанията си да преговарят за създаването на "отворено и приобщаващо ислямско правителство" и да гарантират безопасността на афганистанците и чуждестранните граждани.

Посолството на Китай в Кабул продължава да функционира, въпреки че Пекин започна евакуация на китайски граждани от страната преди месеци на фона на влошаващата се ситуация със сигурността, заяви говорителят.

В свое изявление посолството препоръча на китайските граждани, останали в Афганистан, да "обърнат сериозно внимание на въпроса със сигурността" и да останат на закрито.

Американският президент Джо Байдън обеща пълно изтегляне на американските войски от Афганистан до 11 септември, с което да бъде отбелязан краят на две десетилетия война.

Но Вашингтон остана шокиран от бързия срив на афганистанското правителство и огромния напредък на талибаните.

Талибаните се опитват да успокоят международната общност, че афганистанците не трябва да се страхуват от тях и няма да отмъщават на онези, които са подкрепяли създадения от САЩ алианс.

Съединените щати публикуваха по-рано изявление, в което над 65 държави настояват талибаните да разрешат афганистанците, които желаят да напуснат страната, да го направят, като предупредиха, че ще търсят отговорност при евентуални всякакви злоупотреби.

Междувременно бойците от движение „Талибан“ обявиха, че са започнали да конфискуват оръжието на цивилните жители на Кабул.

„Доколкото разбираме, те са държали при себе си оръжие с цел самоотбрана. Сега могат да се чувстват в безопасност. Нямаме намерение да навредим на гражданите“, заявиха те.

Приканват се също намиращите се на летището в Кабул граждани да се върнат по домовете си, като ангажиментът на новата власт е, че тези хора няма да пострадат. /БГНЕС