Китай обвини САЩ, че "подкопават" двустранните връзки

Китай обвини САЩ в "подкопаване" на двустранните отношения и призова Вашингтон да "върне" отношенията между Китай и САЩ "в правилния коловоз".

Китайско-американските отношения са от "голямо значение" не само за Китай и САЩ, "но и за света", заяви пред посланика на САЩ Никълъс Бърнс по време на среща в Пекин Цин Ган - китайски държавен съветник и външен министър.

Цин заяви, че е "необходимо да се предотвратят инциденти" между двете най-големи икономики в света по "спокоен, професионален и прагматичен начин".

"Трябва да насърчаваме диалога и сътрудничеството на основата на взаимно уважение, реципрочност и взаимна изгода", цитира думите му Анадолската агенция.

Позовавайки се на ноемврийската среща на китайския президент Си Дзинпин и американския му колега Джо Байдън в Индонезия, на която е бил "постигнат важен консенсус", китайският първи дипломат обвини Вашингтон в "поредица от погрешни думи и действия, (които) са подкопали трудно спечеления положителен импулс" на отношенията.

"Дневният ред на диалога и сътрудничеството, договорен от двете страни, беше нарушен, а отношенията между двете страни отново са в точка на замръзване", заяви Цин.

Китайският дипломат подчерта, че основен приоритет за двете страни е "стабилизирането на китайско-американските отношения, избягването на низходяща спирала и предотвратяването на инциденти между Китай и Съединените щати".

"Това трябва да бъде основният консенсус между Китай и Съединените щати."

Уверявайки САЩ, че Пекин ще се придържа към принципите на взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и взаимноизгодно сътрудничество, Цин заяви: "Надяваме се, че американската страна ще се замисли сериозно, ще срещне Китай по средата на пътя, ще изведе китайско-американските отношения от затрудненото положение и ще ги върне на правилния път."

Въпреки това той отбеляза: "Не е възможно, от една страна, да се говори за комуникация, а, от друга, - да се продължава да се потиска и сдържа Китай."

"Не може да се говори едно, а да се прави друго", каза китайският външен министър на посланика на САЩ в Пекин.

Призовавайки Вашингтон да "спре да подкопава суверенитета, сигурността и интересите за развитие на Китай", Цин изтъкна по-специално въпроса за Тайван.

Той заяви, че двете страни "трябва да се отнесат правилно към тайванския въпрос".

"Спрете да изкоренявате принципа за единен Китай и спрете да подкрепяте и покровителствате сепаратистките сили за "независимост на Тайван", каза той на Бърнс.

Китай смята Тайван за своя "отцепническа провинция", докато Тайпе настоява за своята независимост от 1949 г..

През последните няколко години Вашингтон ускори комуникацията си и посещенията на законодатели в островната държава с население от около 24 млн. души. /БГНЕС