Китай очаква 95% скок на туристите тази година

Китай очаква туристическият му пазар да процъфти тази година, започвайки с оживен и силен летен сезон, след като повече хора се насочват към ваканционни места.

Според данни на Китайската академия по туризъм приходите от вътрешен туризъм през 2023 г. могат да достигнат около 4 трилиона юана (580,8 млрд. долара), което представлява увеличение с около 95 % на годишна база и да се възстановят до около 71 % от нивата през 2019 г.

Броят на вътрешните туристи се очаква да достигне около 4,55 млрд. през 2023 г., което е с 80% повече на годишна база, а броят на входящите и изходящите туристи се очаква да бъде над 90 млн. души, като се удвои на годишна база и се възстанови до 31,5% от нивата преди пандемията.

През 2022 г. броят на вътрешните туристи в цялата страна е 25,3 милиарда, което е с 22,1% по-малко на годишна база, сочат данните.

"Очаква се туристическият пазар да навлезе в нов етап на очаквано засилване през второто тримесечие, а лятната ваканция се очаква да даде началото на пълно възстановяване на туристическата индустрия", се казва в съобщението.

Туристическите фирми бяха особено силно засегнати по време на пандемията. След като Китай отмени строгите си политики за COVID, пътуванията в цялата страна се увеличиха, особено по време на едноседмичния празник за Лунната нова година./БГНЕС