Китай отказа визита на Блинкен

Китай отказа визита на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в страната от опасения, че ФБР ще публикува резултатите от разследването на инцидента с разбилия се китайски балон. Това съобщи вестник „Файненшъл таймс”, позовавайки се на източници.

Според тях Пекин е казал на Вашингтон, че не е готов да избере нова дата за посещение, което ръководителят на американската дипломация отмени през февруари, докато не станат ясни плановете на администрацията на САЩ относно резултатите от разследването. Китайските служители се опасяват, че Белият дом ще публикува разкритията на ФБР по време на пътуването на държавния секретар в Китай, пише вестникът, на когото се позовават различни медии. Източници отбелязват, че ръководителят на китайското МВнР Цин Ган е повдигнал този въпрос по време на среща с американците на форума на високо ниво „Развитие на Китай“ в Пекин през март.

Във вторник Блинкен, говорейки на съвместна пресконференция с министъра на отбраната Лойд Остин и техните филипински колеги, каза, че ще посети Пекин, когато назреят подходящите условия. Той отбеляза, че администрацията на САЩ иска да засили комуникационните канали с Китай.

На 3 февруари телевизия Ей Би Си (ABC) съобщи, че посещението на държавния секретар в Китай ще бъде отложено заради ситуацията с китайския балон, който се озова във въздушното пространство на САЩ. Според източници на медията то е трябвало да се състои на 5-6 февруари. /БГНЕС