Китай представи първия електрически робот, който може да тича

Пекинският център за иновативни хуманоидни роботи показа първия изцяло електрически робот, съобщи MyDrivers. Моделът е кръстен Тянгонг. Хуманоидът има роботизирани ръце и крака, може да се движи като човек. Представеният робот ходи и да тича със скорост до 6 километра в час. Според учените това е първият в света подобен робот с електрическо задвижване. Той е висок 163 сантиметра и тежи 43 килограма. За ориентация в пространството Тянгонг получи сензори за триизмерно зрение и високоточна инерционна измервателна единица. В допълнение, роботът е оборудван с високоточни шестизмерни сензори за сила.

В материала се посочва, че за конфигуриране на робота е използван методът „Обучение с прогнозиране и имитация на подсилване въз основа на паметта на състоянието“. Това позволи на хуманоидния робот да се научи да се движи естествено като човек. Освен това Тянгонг може да се адаптира към променящата се среда без намесата на оператор.

В края на април участниците в европейския проект RoboSAPIENs говориха за създаването на невронна мрежа, която може да превърне обикновен робот в адаптивен. Такива машини ще могат да се адаптират към променящата се среда. /БГНЕС