Китай предупреди САЩ да не политизира спорта

Външното министерство на Китай излезе с остра реакция срещу призивите на част от републиканците в САЩ за колективен бойкот срещу Зимните олимпийски игри в Пекин, които ще се проведат в началото на 2022 година.

Протести срещу Олимпиадата в Пекин се провеждат и в Индия

Представители на Републиканската партия призоваха за крайните мерки заради обвиненията в геноцид, извършван от китайските власти спрямо уйгурското малцинство в азиатската страна. Администрацията на президента Джо Байдън от своя страна оставя открехната вратата за подобни действия, които биха обтегнали сериозно отношенията между двете водещи сили в света.

От своя страна Китай категорично отрича обвиненията в геноцид и обвини САЩ в политизиране на спорта. "Това е лъжата на века, от игла до конец. Политизирането на спорта върви срещу духа на Олимпийската харта и накърнява правата и интересите на спортистите от всички страни, както и на глобалното олимпийско движение", заяви говорителят на Външното министерство на Китай Джао Лидзиен. Той допълни, че подобна стъпка няма да бъде приета от глобалната общност.

Във вторник говорителят на държавния департамент на САЩ Нед Прайс призна, че идеята за бойко може да бъде обсъдена със страните-партньори. В същото време републиканците притискат президента Байдън да реализира бойкот на Олимпиадата, за да не бъде "лицемерен и мек" спрямо Китай.

В историята на Олимпийски игри има два големи бойкота. През 1980 година САЩ и много западноевропейски страни не участваха на Олимпиадата в Москва заради инвазията на СССР в Афганистан, а четири години по-късно СССР и източният блок бойкотираха Игрите в Лос Анджелис като отговор.

Зимните олимпийски игри в Пекин ще се проведат в периода 4-20 февруари 2022 година. /БГНЕС