Китай премахва карантината за пристигащи от чужбина

От 8 януари Китай ще премахне карантинните мерки за пристигащите от чужбина, съобщиха здравните власти, след близо три години строги гранични ограничения заради пандемията.

Националната комисия по здравеопазване обяви в онлайн съобщение намалените мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19, като добави, че за влизане в Китай пътниците ще се нуждаят само от PCR тест, направен 48 часа преди поле

Съобщението е най-новият ход на Пекин за разхлабване на режима за нулево разпространение на Covid, след като по-рано този месец внезапно отмени задължителните тестове и блокирането.

"В съответствие с националния закон за здравната карантина мерките за карантина на инфекциозни болести вече няма да бъдат предприемани срещу пристигащи пътници и стоки", заяви Националната здравна комисия (НЗК).

"Хората трябва да направят PCR тест в рамките на 48 часа преди пристигането си в Китай", се казва в съобщението, като се добавя, че ограниченията за броя на международните полети също ще бъдат премахнати.

За разлика от по-голямата част от останалия свят, където хората преминаха към живот с пандемията, Китай доскоро поддържаше строги ограничения и до голяма степен се беше изолирал. От март 2020 г. всички пътници, пристигащи в страната, трябваше да преминат през поне двуседмична задължителна карантина, която по-късно бе увеличена на три седмици. Мерките силно нарушиха международния туризъм и бизнес пътуванията, като допълнително затрудниха разклатената от коронавируса икономика на страната.

Неравностойните условия в карантинните хотели, строгите визови ограничения и високите цени на полетите, предизвикани от силно редуцираните международни маршрути, също ускориха масовото напускане на страната от емигранти през последните години.

Но по-рано тази година Китай леко облекчи визовите ограничения, позволявайки на преките роднини на китайски граждани да кандидатстват за визи за събиране на семейства.

След Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари все повече световни лидери също посещават страната. /БГНЕС, АФП