Китай притиска Иран да овладее атаките на хутите в Червено море

Китайски официални лица са поискали от иранските си колеги да помогнат за ограничаване на атаките срещу кораби в Червено море от подкрепяните от Иран хути.


В противен случай Техеран рискува да навреди на бизнес отношенията с Пекин, казаха четирима ирански източника и дипломат, запознати с въпроса, съобщи "Евроактив".

Дискусиите за атаките и търговията между Китай и Иран се състояха на няколко скорошни срещи в Пекин и Техеран, споделиха иранските източници, отказвайки да предоставят подробности.

Според ООН обемът на търговския трафик, преминаващ през Суецкия канал, е спаднал с повече от 40 % през последните два месеца след нападенията на йеменските бунтовници хути, което поражда опасения за световната търговия.

Подкрепяните от Иран хути твърдят, че се насочват към търговските и военните превози в региона, които смятат за свързани с Израел, в знак на солидарност с палестинците в Газа, което принуждава някои превозвачи на товари да избират по-дълги и по-скъпи маршрути, за да избегнат нападения. /БГНЕС