Китай рекордьор във ваксинациите с един милиард приложени дози

До момента Китай е употребил над милиард дози ваксини срещу Covid, съобщи здравният орган на страната - повече от една трета от броя, употребени в световен мащаб.

Това се случва, след като броят на приложените дози в световен мащаб надхвърли 2,5 милиарда в петък, според преброяване за АФП от официални източници.

Не е ясно какъв процент от населението на Китай вече е ваксиниран, но стремежът към ваксиниране там започна бавно, след като успешната борба срещу вируса остави малко чувство за спешност във ваксинациите. Липсата на прозрачност и предишните скандали с ваксини също доведоха до отказ сред жителите.

Властите са си поставили амбициозна цел да ваксинират напълно 40% от близо 1,4 милиарда души в страната до края на този месец. Някои провинции предлагат бонуси, за да насърчат хората да го направят. Жителите в централна провинция Анхуей получиха безплатни яйца, а някои, живеещи в Пекин, получиха купони за пазаруване.

Неотдавнашното огнище на по-заразния вариант на вируса Делта в южния град Гуанджоу също послужи като сигнал за събуждане за мнозина, които не са сигурни.

Китай съобщи за 23 нови случая на коронавирус днес.

Страната разполага с четири условно одобрени ваксини, чиито публикувани нива на ефикасност остават зад конкурентните Pfizer-BioNTech и Moderna, които имат съответно 95% и 94% успеваемост.

Двете ваксини на Sinopharm имат ефикасност съответно от 79% и 72%, докато общата ефикасност за CanSino е 65% след 28 дни. Sinovac е с около 50% ефективност при предотвратяване на инфекция и 80% при предотвратяване на случаи, изискващи медицинска намеса.

Очаква се Китай да произведе повече от три милиарда дози ваксини тази година, съобщи държавната информационна агенция Синхуа през април.

Здравните власти не съобщават кога Китай ще достигне стадния имунитет или каква част от дозите му ще бъдат продадени в чужбина. /БГНЕС, АФП