Китай с нови мерки против демографската криза

Китай обяви редица придобивки, целящи да насърчат семействата да раждат повече деца, тъй като раждаемостта достигна рекордно ниски нива, а високопоставени лица предупредиха, че до 2025 г. населението ще започне да намалява.

Най-многолюдната страна в света се бори с надвиснала демографска криза, тъй като е изправена пред бързо застаряваща работна сила, забавяща се икономика и най-слабия ръст на населението от десетилетия.

Въпреки че през 2016 г. Пекин прекрати драконовското си "правило за едно дете" и миналата година разреши на двойките да имат три деца. През последните пет години раждаемостта се понижи.

Политическите насоки, публикувани от Националната комисия по здравеопазване, призовават централното и провинциалните правителства да увеличат разходите за репродуктивно здраве и да подобрят услугите за грижи за децата в цялата страна, съобщава АФП.

Те изискват от местните власти да "прилагат активни мерки за подпомагане на раждаемостта", включително предлагане на субсидии, данъчни отстъпки и по-добро здравно осигуряване, както и подкрепа за образованието, жилищното настаняване и заетостта на младите семейства.

Всички провинции трябва също така да гарантират, че до края на годината ще осигурят достатъчно детски ясли за деца на възраст от две до три години в опит да намалят сериозния недостиг на услуги за гледане на деца.

По-богатите китайски градове отпускат данъчни и жилищни облекчения, образователни помощи и дори парични стимули, за да насърчат жените да имат повече деца, а последните насоки имат за цел да накарат всички провинции да въведат такива мерки.

По данни на Националното статистическо бюро раждаемостта в Китай е спаднала до 7,52 раждания на 1000 души през миналата година - най-ниската стойност от началото на записванията през 1949 г., когато е основан комунистически Китай.

Като причини за по-малкия брой бебета се посочват по-високите разходи за живот и културната промяна, тъй като хората свикват с по-малките семейства.

Населението на Китай ще започне да намалява до 2025 г., предупредиха по-рано този месец здравните служители. /БГНЕС

Пекин / Китай