Китай ще ограничи достъпа на непълнолетни до смартфони до два часа на ден

Китай предлага нови мерки за ограничаване на времето, което децата и тийнейджърите могат да прекарват на телефоните си, тъй като страната се бори с пристрастяването към интернет и се опитва да възпита "добър морал" и "социалистически ценности" сред непълнолетните, съобщава Си Ен Ен.


Предложението, публикувано в сряда от Администрацията за киберпространство на Китай - главният интернет регулатор в страната, изисква всички мобилни устройства, приложения и магазини за приложения да имат вграден "режим за непълнолетни", който да ограничава дневното време, прекарано пред екрана, до максимум два часа на ден, в зависимост от възрастовата група.

Ако ограниченията бъдат одобрени, те ще разширят обхвата на съществуващите мерки, въведени през последните години, тъй като Пекин се стреми да ограничи времето, прекарано пред екрана, сред децата и да намали излагането им на "нежелана информация".

Съгласно проектоправилата, които са отворени за обществено обсъждане до 2 септември, децата и тийнейджърите, използващи устройства в режим за непълнолетни, автоматично ще затварят онлайн приложенията след изтичане на съответните времеви ограничения. Освен това ще им бъде предлагано "съобразено с възрастта съдържание". Никой под 18 години няма да може да има достъп до екраните им между 22:00 и 6:00 ч., докато използват режима. Децата на възраст под 8 години ще могат да използват телефоните си само 40 минути на ден, а тези между 8 и 16 години ще имат право на един час екранно време. Тийнейджърите над 16 и под 18 години ще имат право на два часа. Всички възрастови групи ще получават напомняне да си починат, след като са използвали устройството си повече от 30 минути.

Доставчиците на мобилни интернет услуги трябва също така активно да създават съдържание, което "разпространява основните социалистически ценности" и "формира чувството за общност на китайската нация", се казва в проекта.

Родителите ще могат да отменят ограниченията във времето, а някои образователни и спешни услуги няма да бъдат обект на ограниченията във времето.

През последните години "интернет зависимостта" се превърна в основен социален проблем.

"Мисля, че е добре. От една страна, това може да защити зрението им, тъй като много малки деца не могат да се спрат, докато гледат нещо, което им харесва", каза майка на две деца от източната китайска провинция Джъдзян, която не пожела да съобщи името си. "От друга страна, за нас, родителите, е по-лесно да контролираме времето, прекарано от децата ни пред екрана", каза тя. "Най-важното е, че съдържанието в режима за непълнолетни е по-позитивно и здравословно."

Късогледството се превърна в национален здравен проблем в Китай, като някои експерти свързват разпространението на късогледството сред младите хора с липсата на излагане на слънчева светлина или с прекомерното време, прекарано пред екрана.


Китай има една от най-големите бази от потребители на интернет в света, като по данни на Китайския информационен център за интернет мрежи приблизително 1,07 млрд. души в страната с население 1,4 млрд. души имат достъп до мрежата. По данни от декември около един от всеки пет потребители е на 19 години или по-малко.

Въздействие върху технологичните фирми

Новите мерки биха могли да представляват предизвикателство за технологичните компании, които обикновено носят отговорност за прилагането на разпоредбите.

Предложението идва в момент, когато тежката, продължаваща от години регулаторна репресия срещу китайските технологични гиганти изглежда е към своя край. Листваните в Хонконг акции на някои от най-големите интернет фирми в страната затвориха рязко надолу в сряда, след като новите правила бяха оповестени. Tencent (TCEHY), която управлява популярната платформа за съобщения Wechat, завърши с около 3% по-ниско. Приложението за видео стрийминг Bilibili (BILI) загуби 7%, а конкурентът Kuaishou затвори със спад от 3,5%. Weibo, платформа, подобна на Twitter, завърши с понижение от 4,8%.

Преди две години китайските регулатори забраниха на онлайн геймърите под 18-годишна възраст да играят през делничните дни и ограничиха играта им само до три часа през уикендите, затягайки предишните ограничения.

По това време няколко технологични компании въведоха мерки, позволяващи по-строг родителски контрол, в унисон с усилията на Пекин за по-голям надзор.

Douyin, китайската версия на TikTok, въведе "тийнейджърски режим" през 2021 г., който ограничаваше времето, което децата под 14-годишна възраст могат да прекарват в приложението за кратки видеоклипове, до 40 минути на ден. Kuaishou, друго популярно видео приложение, има подобна опция.

Предишните усилия разчитаха на това, че интернет потребителите ще се регистрират с истинските си имена. Миналата година регулаторите задължиха всички онлайн сайтове да проверяват истинската самоличност на потребителите, преди да им позволят да публикуват коментари или да харесват публикации. /БГНЕС