Китай ще продължи да модернизира ядрения си арсенал

Китай ще продължи да "модернизира" своя ядрен арсенал и призова Съединените щати и Русия да намалят запасите си ден след като световните сили обещаха да работят за намаляване на такива оръжия, предаде АФП.

В инцидентно съвместно изявление, оставящо настрана напрежението между Запада и Изтока, Съединените щати, Китай, Русия, Великобритания и Франция потвърдиха целта си за създаване на свят без атомни оръжия и избягване на ядрен конфликт.

Петте ядрени сили също се ангажираха с пълно бъдещо разоръжаване от атомни оръжия, които са били използвани само в конфликт при американските бомбардировки над Япония в края на Втората световна война.

Но съпоставянето на тази реторика с реалността няма да е лесно във време на засилено напрежение между същите тези глобални сили.

Има нарастващи глобални опасения относно военната модернизация на Китай, особено след като въоръжените му сили миналата година обявиха, че са разработили хиперзвукова ракета, която може да лети пет пъти по-бързо спрямо скоростта на звука.

Съединените щати също така заявиха, че Китай разширява ядрения си арсенал с цели 700 бойни глави до 2027 г. и вероятно с още 1000 до 2030 г.

Във вторник Китай защити своята политика за ядрени оръжия и каза, че Русия и Съединените щати – най-големите ядрени сили в света – трябва да направят първия ход за разоръжаване.

„САЩ и Русия все още притежават 90 процента от ядрените бойни глави на Земята“, каза пред репортери Фу Конг, генерален директор на отдела за контрол на въоръженията в китайското външно министерство. "Те трябва да намалят ядрения си арсенал по необратим и правно обвързващ начин."

„Китай винаги е приемал политиката да не атакува пръв и ние поддържаме ядрените си способности на минималното ниво, необходимо за нашата национална сигурност“. „Китай ще продължи да модернизира своя ядрен арсенал по въпроси, свързани с надеждността и безопасността“, добави той.

Връзките между Пекин и Вашингтон бяха обтегнати поради редица въпроси, включително намеренията на Китай да обедини отново независимо управлявания Тайван - със сила, ако е необходимо./БГНЕС