Китай: Случаят на Пън е злонамерено раздухан и политизиран

Китай заяви, че противоречията около Шуай Пън са „злонамерено“ раздухани, след като китайската тенисистка обяви, че е била сексуално тормозена от един от най-властните местни политици.

Бах (л) се свърза с Пън в неделя.

Пън, шампионка на двойки от Уимбълдън и Ролан Гарос, не бе виждана в продължение на две седмици, след като отправи обвиненията в сексуално посегателство срещу бившия вицепремиер на страната. 35-годишната състезателка се появи отново в публичното пространство за първи път през уикенда, когато бе забелязана да посещава тенис турнир в Пекин.

Мисля, че някои хора трябва да спрат умишлено и злонамерено да раздухват, още по-малко да политизират случая“, каза говорителят на министерството на външните работи Лидзиен Джао в отговор на въпрос дали случаят е повлиял на международния имидж на Китай. Коментарът бе най-директният отговор от китайското правителство по отношение случая с Пън. До вторник, Пекин на няколко пъти отказваше да отговаря на въпроси за нейното местоположение и здраве, наричайки ги „не дипломатически проблем“. Доказателства за нейните твърдения също бяха премахнати от високо цензурирания Интернет на Китай.

Пън се появи в 30-минутен видео разговор с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах в неделя. Но организации за защита на човешките права и спортни власти в чужбина продължават да изразяват опасенията си за здравето на Пън и това дали властите ще вземат мерки след направените от нея твърдения. „Това видео не променя нашия призив за пълно, справедливо и прозрачно разследване, без цензура, по обвинението й в сексуално посегателство, което е проблемът дал израз на нашите първоначално притеснения“, споделиха от Женската тенис асоциация (WTA). /БГНЕС