Китайската мисия Shenzhou-18 излетя към космическата станция "Тянгун"

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия "Shenzhou-18" излетя в четвъртък от борда на ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии.


Това е най-новата мисия в космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г.

Екипажът излетя с космически кораб на върха на ракета Long March-2F от центъра за изстрелване на сателити Jiuquan в северозападната част на Китай в 20:59 ч. местно време (12:59 по Гринуич), предаде АФП.

Мисията се ръководи от Йе Гуанфу, пилот на изтребител и астронавт, който преди това е бил част от екипажа на Shenzhou-13 през 2021 г.

Към него се присъединяват астронавтите Ли Кон и Ли Гуансу, които се отправят в космоса за първи път.

Те планират да останат на космическата станция "Тянгун" в продължение на шест месеца.

Докато са там, те планират да провеждат експерименти "в областта на фундаменталната физика в условията на микрогравитация, космическата материалознание, космическата наука за живота, космическата медицина и космическите технологии", съобщиха от Китайската агенция за пилотирани космически полети.

Новият екипаж ще замени екипа на Shenzhou-17, който беше изпратен на станцията през октомври.

Плановете за "космическата мечта" на Китай бяха задействани с пълна сила при управлението на президента Си Дзинпин.

Втората по големина икономика в света вложи милиарди долари във военната си космическа програма, за да настигне САЩ и Русия.

Пекин също така цели да изпрати мисия с екипаж до Луната до 2030 г. и планира да изгради база на лунната повърхност.

От 2011 г., когато САЩ забраниха на НАСА да си сътрудничи със страната, Китай на практика е изключен от Международната космическа станция и това принуди Пекин да разработи свой собствен орбитален пост. /БГНЕС