Китайската мисия "Шънчжоу-16" излетя към космическата станция

Китай изпрати трима астронавти на космическата си станция "Тянгун", като за първи път изпрати в космоса цивилен учен, предаде АФП.


Втората по големина икономика в света е инвестирала милиарди долари във военната си космическа програма, за да настигне САЩ и Русия.

Екипажът на "Шънчжоу-16" излетя на върха на ракета "Лонг Марч 2F" от Центъра за изстрелване на спътници "Джукуан" в Северозападен Китай в 9:31 ч. (01:31 ч. по Гринуич), показа държавната телевизия.

Ръководител на мисията е командирът Дзин Хайпенг, който осъществява четвъртото си извънземно пътуване, както и инженерът Джу Янчжу и професорът от университета Бейхан Гуи Хайчао, първият китайски гражданин в космоса.

Тянгун е перлата в короната на китайската космическа програма, в рамките на която Китай изведе роботизирани роувъри на Марс и Луната и стана третата страна, която изведе хора в орбита.


Това е първата мисия до космическата станция "Тянгун", откакто тя е навлязла в етапа на "приложение и развитие", заяви Пекин.

След като влезе в орбита, "Шънчжоу-16" ще се скачи с основния модул на космическата станция "Тианхе", преди екипажът да се срещне с трима свои колеги от предишния пилотиран полет "Шънчжоу-15", които са на космическата станция от шест месеца и ще се върнат на Земята през следващите дни.

Мисията ще проведе широкомащабни експерименти в орбита... в областта на изучаването на нови квантови явления, високоточни космически времево-честотни системи, проверката на общата теория на относителността и произхода на живота. /БГНЕС