Китайската полиция спаси 150 котки от кланица

Близо 150 котки, предназначени за кланици, са били спасени от полицията в Източен Китай, съобщи международна организация за защита на животните.

Животните са били натъпкани в ръждясали клетки, открити от полицията в източния град Дзинан в провинция Шандун, се казва в изявление на Humane Society International (HSI).

Бандата е поставяла в клетките врабчета като примамка и е използвала дистанционно управление, за да затваря капаните веднага щом всяка котка влезе в тях, заяви активист от местната група за защита на правата на животните VShine.

"Беше шокиращо да се види състоянието, в което се намираха, много от тях бяха изтощени и плачеха", каза активистът, който посочи само фамилията си Хуанг, в изявлението на HSI.

"Откриването на десетки живи врабчета, използвани като примамка за привличане на котките, също беше голям шок".

Смята се, че повечето от спасените котки са били домашни любимци и са били изпратени в местни приюти за животни, се казва още в изявлението.

Активистите намериха на мястото на инцидента и 31 врабчета - защитен вид в Китай, и ги пуснаха обратно в природата

В Китай няма закони за предотвратяване на жестокостта към животните, но заподозрените могат да бъдат наказани за ловуване на птиците, кражба на имущество и за нарушаване на правилата за предотвратяване на епидемии сред животните.

По данни на HSI всяка година в Китай се убиват около 10 милиона кучета и четири милиона котки, които стигат до трапезите на хората.

Месото от кучета и котки се смята за деликатес в някои части на Китай, а търговията с месото им остава достатъчно доходоносна, за да подтиква престъпни банди да крадат домашни любимци, въпреки че този навик бележи постоянен спад с нарастването на броя на собствениците на домашни любимци.

Всяка година през юни в град Юлин, Южен Китай, се провежда фестивал на кучешкото месо, на който се продават живи кучета и котки за консумация.

Традицията да се ядат кучета и котки в южнокитайските провинции Гуандун и Гуанси датира от хиляди години.

"Това са двете основни горещи точки на Китай, където се яде котешко месо", казва д-р Питър Лий, специалист по политиката на HSI в Китай.

"В останалата част от континентален Китай котешкото месо изобщо не е част от хранителната култура."

Изглежда, че епидемията от Covid-19 е намалила още повече апетита за котешко и кучешко месо, след като болестта беше свързана с пазар в централния град Ухан, на който се продаваха живи животни за храна.

През 2020 г. Китай забрани консумацията и търговията с диви животни.

През април същата година градовете Шънджън и Джухай в провинция Гуандун забраниха консумацията на кучета и котки, като станаха първите градове в Китай, които направиха това. /БГНЕС