Китайски екип откри непознат вид морска бактерия в океаните

Често се казва, че океанът ни е изпълнен с повече загадки от космоса, а един скорошен научен експеримент, включващ странни бактерии от морските дълбини, може да докаже, че това е вярно. Изследователски екип от Китай идентифицира нова форма на живот, която нарече Poriferisphaera hetertotrophicis, съобщава „Science Alert“.

Това пътешествие към океанските бактерии започва с участък от морското дъно, известен като студеният филтър, който по същество представлява комбинация от кал и богати на хранителни вещества течности. Екипът събра проба от участъка и след това успя да отгледа бактериите в лаборатория. Те откриват, че тя е част от семейство бактерии, която не е била изучавана много подробно, нито пък много научни екипи са имали допир до нея.

Бактериите Planctomycetes не се ограничават само до океаните. Този вид бактерии се срещат в езера, почви и други водни басейни по целия свят. Те играят важна роля в преработването на кислорода и азота. Въпреки това една от причините, поради които бактериите не са изглеждали твърде забележителни на предишните изследователи, е, че те обикновено растат в райони, които са много бедни на хранителни вещества.

Това е част от нещата, които правят този конкретен експеримент с океански бактерии толкова вълнуващ. Когато екипът е започнал да отглежда тази проба, той умишлено е решил да го прави в богата на хранителни вещества среда.

Изключително рядко се случва бактериите да се развиват по този начин в природата и изменението на тази една променлива потенциално може да даде сериозна представа за една от най-мрачните области на научния ни напредък. Това начинание е представлявало нещо като научна авантюра, която в крайна сметка се отплатило на изследователите по невероятен начин.

Учените трябвало да симулират правилните условия за този експеримент с океански бактерии.

За да осъществи опита с океанските бактерии, екипът решава да пресъздаде по най-добрия начин условията в дълбокия океан. Това им помогнало да открият, че бактериалният щам ZRK32 расте по-бързо от други култивирани бактерии и се размножава по различен начин от други подобни щамове.

Дори начинът, по който се размножавал, бил забележителен. Изследователите открили, че бактериите използват механизъм за пъпкуване, който никога досега не бил наблюдаван при Planctomycetes.

В света на експериментите и анализите на океанските бактерии това е голямо събитие, но най-добре е да се смята, че това е първата стъпка в едно много дълго пътуване. Благодарение на тези последни открития научната общност знае повече за това как този нов вид взаимодейства с азота.

А научаването на повече за самия щам, включително как той е "хроничен бактериофаг, който живее в своя гостоприемник, без да го убива", помага да се подчертае необходимостта от повече изследвания в тази област.

Благодарение на успеха на откритията на океанските бактерии, по-нататъшните изследвания са почти гарантирани. Например сега, след като екипът в Китай успешно е идентифицирал тази нова форма на живот, този екип или други най-вероятно ще проучат как фагът ZRK32 взаимодейства с други щамове Planctomycetes и какви са последиците за океанската среда.

Освен това за учените в тази много специфична област на изследване е вълнуващо да знаят, че това ново изследване започва да запълва празнината в знанията за това как този вид бактерии реагират на дълбоката океанска среда./БГНЕС