Китайски компании ще инвестират 2 мрлд. евро в енергиен проект в Сърбия

На 26 януари Министерството на минното дело и енергетиката на Сърбия подписа меморандум за разбирателство с китайските компании Shanghai Fengling Renewables и Serbia Zijin Copper относно инвестирането на два милиарда евро в изграждането на вятърна електроцентрала с мощност 1500 мегавата, слънчева електроцентрала с мощност 500 мегавата и завод за производство на водород, съобщи „Свободна Европа“.


"Проектът включва изграждането на завод в околностите на град Бор с общ капацитет от два гигавата, т.е. вятърен парк с мощност 1500 мегавата и слънчева електроцентрала с мощност 500 мегавата, както и завод за производство на зелен водород с капацитет около 30 000 тона годишно", заяви сръбският министър на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович Ханданивич.

Документът беше подписан от правителството на Сърбия с представители на двете компании и в присъствието на китайския посланик в Сърбия Ли Мин.

Както заяви Ханданивич, подписването на меморандума е още една стъпка в целите на Сърбия за декарбонизация на енергийния сектор и за преминаване към по-чисти, възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Компанията Ziđin Koper, която в края на 2018 г. пое Басейна за добив и претопяване (БДП) в Бор, многократно е била обект на критики от страна на природозащитници и местни жители в източната част на Сърбия, които твърдят, че експлоатацията на мината влияе върху замърсяването на въздуха.

Гражданите на Бор протестираха няколко пъти заради високата концентрация на серен диоксид във въздуха, а жителите на село Кривел в Източна Сърбия поискаха всички да се изселят, защото животът им в близост до мината е станал непоносим.

Ziđin Koper многократно е била изправяна пред съдебни процедури и обвинения в замърсяване на околната среда в Източна Сърбия.

Дружеството многократно е заявявало, че работи в съответствие с "всички закони и правни актове"./БГНЕС