Китайски разузнавателни балони летят над САЩ от времето на Тръмп

Китайският балон, за който за първи път бе съобщено, че лети над северноамериканския щат Монтана на 3 февруари, е част от по-широка китайска шпионска програма, съобщава агенция „Блумбърг“, като се позовава на американски служители. Подобни устройства от Китай са прелитали над страната и преди, особено по време на президентството на Доналд Тръмп.

Американски служители отричат твърдението на Китай, че балонът е предназначен за метеорологични наблюдения. Според Вашингтон балонът ще остане във въздушното пространство на САЩ още няколко дни. Въпреки това те няма да го свалят, тъй като рискът от падане на отломки върху жилищни райони е твърде висок, отбелязва агенцията.

Според "Блумбърг" американските служители омаловажават риска, свързан с полета на балона. Те твърдят, че траекторията на полета е била над територия, където според Вашингтон китайската страна вече е използвала сателити, чиито технологични характеристики позволяват получаването на изображения с по-висока резолюция на инфраструктурата и военните бази.

Вашингтон смята, че китайските балони могат да снимат обекти от различни ъгли, за разлика от сателитите. Балонът, забелязан над САЩ тази седмица, се е задържал над Айдахо и Монтана, където са разположени силози за ядрени ракети и изследователски центрове.

Както уточнява агенцията, балоните биха могли да се появят изненадващо, така че САЩ да имат по-малко време да прекъснат дейността им и са оборудвани с инфрачервени сензори, което им позволява да предоставят повече информация./БГНЕС