Китайският посланик в Москва: Никаква сила не може да внесе раздор между нас и Русия

Никаква сила не може да внесе раздор в руско-китайския тандем, заяви китайският посланик в Москва Джан Ханхуей, обобщавайки резултатите от края на настоящата година и в навечерието на 28-ата редовна среща на правителствените ръководители на двете страни.


Той припомни, че за 75 години от установяването на дипломатическите отношения Москва и Пекин са изминали дълъг път и двете страни осъзнават, че изграждането на добросъседски, партньорски отношения отговаря на интересите на народите.

"В нашето неспокойно време, в епохата на колосални промени, колкото по-нестабилен е светът, колкото повече препятствия създават злодеите, колкото повече предизвикателства възникват, толкова по-силно ще бъде взаимното доверие между Китай и Русия - толкова по-дълбоко ще бъде тяхното сътрудничество, толкова по-силна ще бъде тяхната солидарност", заяви дипломатът.

Посланикът каза, че светът преминава през огромни промени, "невиждани през последните 100 години, които се случват с все по-бързи темпове".

В същото време, според него, тенденцията на "възход на Изтока и падение на Запада" е все по-очевидна и историята не може да бъде върната назад, въпреки желанията на някои държави, които "играят на Студена война", за да запазят своята хегемония.

Дипломатът подчерта, че през 2024 г. Русия и Китай планират значително да засилят контактите на всички нива. /БГНЕС