Китайският президент Си обеща засилена борба с корупцията

Китайският президент Си Дзинпин обеща да засили борбата с корупцията в ключови сектори, включително финансите, енергетиката и инфраструктурата, съобщиха държавните медии.

Си, който започна второто си десетилетие като висш китайски лидер през 2022 г. в разрез с дългогодишните политически норми, води ожесточена кампания срещу корупцията, откакто пое властта.

Поддръжниците твърдят, че кампанията насърчава чистото управление, въпреки че критиците възразяват, че тя служи на Си като средство за прочистване на политическите опоненти.

В реч пред агенцията за борба с корупцията на управляващата Комунистическа партия Си нареди да се положат "по-големи усилия" за борба с корупцията във "финансите, държавните предприятия, енергетиката, медицината и инфраструктурата", съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

"В борбата с корупцията е постигната съкрушителна победа, като постиженията са напълно затвърдени" през последните десет години, заяви Си.

Но "ситуацията остава сериозна и сложна", предупреди той.

"Трябва да сме напълно наясно с новите развития в борбата с корупцията, както и с благоприятните условия за нея", каза той.

Според последните официални данни от юни 2022 г. около 4,8 млн. партийни служители в Китай са били разследвани от 2012 г. насам.

От тях на над 1,5 млн. са наложени наказания, вариращи от дълги присъди за лишаване от свобода до освобождаване от официални постове, понижаване в длъжност и изключване от партията.

През последните месеци кампанията обхвана отрасли, включително банковото дело, застраховането, подкрепяния от държавата бизнес и спорта.

Държавната телевизия CCTV съобщи, че бивш високопоставен служител на държавен петролен и газов гигант е бил арестуван по подозрение в подкуп.

Същия ден агенцията за борба с корупцията обяви, че се провежда разследване срещу бившия ръководител на службата за икономически операции на държавния тютюнев монопол.

В края на миналия месец бивш заместник-председател на банковия регулатор на страната беше осъден на доживотен затвор, съобщиха държавните медии. /БГНЕС