Китайските ученици изучават мислите на Си Цзинпин

Китайските ученици се върнаха в училище в сряда с нови учебници, осеяни с „мислите на Си Цзинпин“, тъй като комунистическата партия има за цел да разшири култа към личността му сред деца на възраст от седем години и да възпита ново поколение патриоти, съобщи АФП.

Министерството на образованието заяви, че ще включи политическата идеология на Си в националната учебна програма, от началните училища до гимназиите, в началото на новата учебна година.

Учителите в началното училище трябва да „посеят семената на любовта към партията, страната и социализма в младите сърца“, според правителствено съобщение.

Новите учебници са украсени с ярки цитати на президента и изображенията на усмихнатото му лице, като учениците от началното училище изучават глави за постиженията на китайската цивилизация и ролята на комунистическата партия в борбата с бедността и борбата с пандемията.

Уроците се изпъстрени с цитати от Си за патриотизъм и дълг, както и с анекдоти от срещите му с обикновени граждани.

„Дядо Си Цзинпин е много зает с работа, но колкото и да е зает, той все още се включва в нашите дейности и се грижи за растежа ни“, се казва в един учебник.

Мислите на Си обхващат 14 принципа, включително "абсолютно лидерство на партията" над армията и "подобряване на жизнения стандарт чрез развитие".

Те бяха записани в конституцията по време на законодателно заседание през 2018 г., което премахна ограниченията на мандатите и му проправи пътя да управлява за неопределено време. Принципите сега се цитират редовно от длъжностни лица в изключително различни контексти - от борбата с COVID-19 до литературата и изкуството, а университетите откриха институти, посветени на мисълта на Си.

Усилието да се възпитат децата с неговото политическо мислене довежда идеологията на Си до най -младата аудитория досега. Това се случва, когато партията провежда по-широка кампания, за да се бори с това, което смята за корумпиращо влияние върху младежта, от видеоигри до известни личности и чуждестранни образователни инструменти. Учебниците за по -големи деца се задълбочават в по-сложни теми като аерокосмическата индустрия на страната и пътя към превръщането й в „модерна социалистическа велика сила”.

Няколко родители насаме изразиха дискомфорт относно учебната програма, но отказаха да бъдат интервюирани от АФП, опасявайки се, че ще имат проблеми, защото говорят пред чуждестранни медии.

Но политиката беше посрещната с лукаво отблъскване от анонимни коментатори в интернет. „Промиването на мозъци започва от детството“, пише един потребител на социалната медийна платформа Уйбо./БГНЕС