Китай няма да позволи дебат за Хонконг

Китайското външно министерство заяви, че няма да допусне дискусия за Хонконг на срещата на Г-20 тази седмица.

Американският президент Доналд Тръмп планира да повдигне въпроса за масовите протести в града по време на срещата си с президента Си Цзинпин.

Полуавтономният град бе разтърсен от огромни демонстрации този месец след като мнозина поискаха оттеглянето на законопроект, който би позволил екстрадирането на граждани в Китай.

Тръмп оцени настоящата вълна от протести в Хонконг като най-тежките политически вълнения след предаването на града от Великобритания на Китай през 1997 г. Тръмп заяви, че разбира причината за протестите и се надява, че демонстрантите „ще се разберат с Китай“.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че Тръмп ще обсъди протестите в Хонконг със Си на срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в японския град Осака в петък и събота.

"Мога да ви кажа със сигурност, че Г-20 няма да обсъжда въпроса за Хонконг и няма да позволим на Г-20 да обсъжда въпроса за Хонконг", заяви китайският заместник – външен министър.

"Делата на Хонконг са чисто вътрешна работи на Китай и нито една чужда страна няма право да се меси", каза той, припомняйки, че градът е специален административен район на Китай. /БГНЕС и АФП