Китай няма да признава британските паспорти на граждани на Хонконг

Китай обяви, че "вече няма да признава" британския национален (задграничен) паспорт за граждани на Хонконг, тъй като Великобритания е готова да отвори вратите си за милиони жители на бившата си колония.

„От 31 януари Китай вече няма да признава т. нар. BNO паспорт (British National (Overseas) passport) като документ за пътуване и за самоличност и си запазва правото да предприеме по-нататъшни действия", заяви говорителят на външно министерство Жао Лиджиян.

Решението на Пекин дойде след обещанието на британския премиер Борис Джонсън да осигури дългосрочно убежище за жителите на Хонконг, които искат да напуснат територията на административния район.

Притежателите на въпросния паспорт - наследство от управлението на Обединеното кралство над Хонконг до 1997 г., от неделя ще могат да кандидатстват за престой и работя във Великобритания за срок до пет години, което в крайна сметка може да им позволи да поискат и поданство.

Досега BNO паспортите даваха възможност за престой до 6 месеца без право на работа или уседналост.

Китай бързо реагира на „хвърлената ръкавица” и обяви, че от 31 януари няма да признава тези паспорти.

Според Пекин, с този акт Лондон се опитва да превърне голям брой жители на Хонконг във второкласни граждани на Обединеното кралство.

Засега не е ясно, какво на практика означава декларацията на Китай, но се предполага, че това може да доведе до повече ограничения за притежателите на BNO паспорти. /БГНЕС, АФП