Китай предлага сътрудничество на Байдън, предупреждава срещу маккартизъм

Външният министър на Китай предложи сътрудничество по ключови приоритети на новоизбрания президент Джо Байдън, като предупреди, че много американски критици на Пекин създават атмосфера на "макартизъм" и игнорират общите интереси.

Като се обърна към подхода на ястреб на президента Доналд Тръмп, външният министър Ван И изрази надежда за връщане на преговорите и "взаимно доверие" между двете най-големи икономически сили в света, след като Байдън поеме управлението на 20 януари.

"Важно е политиката на САЩ спрямо Китай да се върне към обективност и усещане възможно най-рано", каза Ван във виртуално обръщение към базираното в Ню Йорк Общество Азия, предаде АФП.

Ван И каза, че Китай вижда "пространство за сътрудничество" с Байдън по три от четирите въпроса, които той е определил като непосредствени приоритети - COVID-19, икономическото възстановяване и изменението на климата. Четвъртият заявен приоритет на Байдън е лавенството между расите.

По отношение на пандемията Ван каза, че Пекин и Вашингтон могат да си сътрудничат в производството на ваксини и подпомагане на трети страни. "Надяваме се, че ще разширим сътрудничеството и ще управляваме различията чрез диалог", каза китайският външен министър.

Администрацията на Тръмп казва, че десетилетия на американски ангажимент с Китай са се провалили, обвинявайки Пекин в мощна и постоянна кражба на интелектуална собственост, широко разпространен шпионаж и принуда на други държави чрез неговите инфраструктурни проекти. През последните месеци държавният секретар Майк Помпео прекрати финансираните от Китай програми за обмен на американци и затегна визовите правила за китайски студенти, както и за членове на комунистическата партия и техните семейства, което вероятно засяга стотици милиони хора.

"Виждаме, че маккартизмът се възражда и застрашава нормалния международен обмен", каза Ван И, имайки предвид лова на вещици срещу комунисти, воден от републиканския сенатор Джо Маккарти след Втората световна война.

Китайският външен министър обвини неназовани висши американски служители в "безотговорна презумпция за вина и емоционални остри нападки".

"Те игнорират общите интереси и пространство за сътрудничество между двете страни и настояват, че Китай е основната заплаха", каза Ван."Това е като закопчаване накриво на копчетата на дрехите. Те объркват нещата още в самото начало." /БГНЕС