Китай строи 6 нови кораба с имена на български върхове за Морския флот

Шест нови кораба за насипни товари строи Китай за „Български морски флот”.

В официалния си фейсбук профил МВнР показа снимка на генералния ни консул в Шанхай Димитър Пампулов, застанал до 6-тонното витло на строения през последните две години български кораб за насипни товари „Рожен”.

Плавателният съд се строи в една от китайските корабостроителници близо до Шанхай (град Нантонг, провинция Дзянсу). Корабът, чиято водоизместимост е 45 000 тона, бе спуснат на вода на 21 януари тази година и оттогава бразди морските простори. Корабът бе поръчан, и е собственост на „Български морски флот“, плаващ под малтийски флаг.

Нови 6 кораба за насипни товари с водоизместимост е 45 000 тона се строят в Jiangsu Yangzijiang Shipbuilding Group Limited, най-голямата частна, и трета по големина в Китай корабостроителница.

Корабите са поръчани, и ще бъдат собственост на „Български морски флот“.

Първият от поредицата – „Плана”, ще бъде пуснат на вода и тържествено предаден на 17 юли. Следващият – „Миджур” – се очаква да бъде предаден на 25 септември. Чакат своя ред „Бузлуджа“, „Мальовица“, „Милин камък“ и „Околчица“.

От генералното ни консулството в Шанхай следят с голям интерес строежа на корабите и заявяват, че това е един от най-добрите примери за работещи, продуктивни връзки в двустранните отношения. /БГНЕС