Китайските високотехнологични компании са втори в света по пазарен дял

КНР има най-голям пазарен дял в 12 високотехнологични производствени сектора, включително производството на електронни компоненти. За САЩ, класирани на първо място, този показател е 25.

Високотехнологичните компании от Китай надминаха японските по глобален пазарен дял и продължават да стопяват разликата с американските корпорации, които са водещи в тази класация. Такива данни са цитирани в проучване, публикувано от водещия японски бизнес вестник „Nikkei”. „Lenovo Group” - най-големият производител на компютри в Китай, увеличи световния си пазарен дял с 1.2 процентни пункта (п.п.) през 2019 г. в сравнение с 2018 г. - до 24.2%. Така компанията изпревари американската „Hewlett-Packard” (HP).

Технологичната корпорация „Huawei”, въпреки политиката на редица западни държави да забранят използването на продуктите й, се класира на второ място в света на пазара на смартфони с пазарен дял от 17,6%. Това й позволи да задмине „Аpple” и да намали разликата с лидера-производител в този сегмент - южнокорейската компания „Samsung Electronics”, чиито смартфони представляват 21,6% от глобалните продажби. /БГНЕС