Кючюк: България добре охранява европейските граници

„България и Румъния не могат да бъдат държани извън Шенгенското пространство. Час по-скоро те трябва да бъдат част от Шенген. Това не е просто политически, а човешки въпрос“, заяви евродепутатът от „Обнови Европа"/ДПС, член на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Илхан Кючюк.

Той подчерта, че е абсолютно наложително до края на 2023 г. да бъдем част от Шенген, защото 2024 г. е изборна година за Европейския съюз. „Знаем, че през изборна година трудно се взимат важни решения“, добави евродепутатът.

Кючюк посочи пред БНТ, че транспортният сектор, бизнесът и гражданите търпят огромни загуби, всички виждаме километричните опашки. Той смята, че България и Румъния трябва да са обединени за Шенген: „Трябва да бъдем обединени в посланията си, дипломацията и политическите си действия. Не е време за разединение, а за обединение между нашите две страни“.

Според него аргументите в полза на членството ни са: България и Румъния ще допринесат за вътрешната сигурност на ЕС. „Ние добре охраняваме европейските граници. Българската външна граница, която е европейска, е под огромен натиск. Популизъм е, че нашата граница се управлява зле“, категоричен е Илхан Кючюк.

Той отбеляза, че нямаме проблем с ЕС, а с две държави – Австрия и Нидерландия. „Ние сме заключени в тяхната вътрешна политика. Там темата Шенген се използва популистки, това е недопустимо за бъдещето на целия ЕС“, заяви Кючюк.

Той призна, че сме пропуснали възможности, но сега не е време за критики, а за активни действия. „Трябва да мобилизираме усилията на бизнеса и на всеки един, който може да допринесе за това България и Румъния да успеят“, каза Илхан Кючюк. /БГНЕС