Кючюк: Европеизацията на Сърбия минава през зачитането на правата на българите, РСМ изпуска огромни възможности

Отказвайки да приеме необходимите реформи, РС Македония пропуска огромен прозорец на възможности, който няма да се отвори през следващите години.

Пътят на европеизация на Сърбия минава през зачитането на правото на всеки един на самоопределение, включително и на българите в Западните покрайнини.

Това заяви в интервю за БГНЕС Илхан Кючюк, евродепутат от “Обнови Европа"/ДПС, член на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Илхан Кючюк следи отблизо напредъка на РС Македония за ЕС. Той е категоричен, че Скопие пропуска огромни възможности заради отказа си да извърши необходимите реформи, които ще позволят на страната най-накрая да стартира преговорите за членство.
„Скопие пропуска огромен прозорец на възможности, който няма да се отвори през следващите няколко години. ЕС се променя много бързо“, предупреди той.
Евродепутатът подчерта, че днес политиката по разширяване е преди всичко геополитически въпрос, което се вижда много ясно на примера на Украйна, Грузия и Молдова
„Днес Северна Македония е изправена пред голямата дилема, която е не само политическа, но и обществена. Иска ли да продължи по пътя на цивилизационното си развитие, реформирайки всички обществени сфери на живота си, заедно с това и да направи така че да доближи своите граждани до ЕС, или не иска да се отмести от там, където е. Този въпрос трябва да се реши между двете големи политически партии СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Моят апел винаги е бил, че не трябва да се пропускат възможности, защото това отдалечава Северна Македония от ЕС“, заяви Кючюк.
Според него по всяка вероятност Албания ще започне да преговаря същински през март или април, което оставя Северна Македония в групата на Косово, Сърбия и ще даде допълнителен импулс на тези антиевропейски сили, които съществуват във всяка една държава, да подкопават устоите на ЕС. „Всъщност няма по-добро място за живеене, за изграждане на семейство, за правене на бизнес от ЕС, защото това е високият демократичен стандарт, към който всички са устремени“, напомни евродепутатът.

Илхан Кючюк се спря и на деструктивната роля на Сърбия, която чрез подкрепата за въоръженото нападение в Банска, се опитва да взриви крехката стабилност в региона на Западните Балкани. Той отбеляза, че вместо във фактор на стабилност, Белград към настоящия момент със своята политика прави точно обратното.
„Преди всичко членството в един съюз, какъвто е Европейският е въпрос на уважение към неговите ценности и това минава и през политиката по отбрана, и през политиката по външни дейности“, посочи Кючюк.
Той заяви, че пътят на европеизация на Сърбия минава през зачитането на правото на всеки един на самоопределение, включително и на тези, които се определят като българи в Сърбия.
„Ние подехме инициатива с колегите евродепутати и за да покажем и на сръбските власти, и на европейските институции, че съществува проблем в Сърбия и той се казва незачитане на различията на българите, но и не само на българите, а това е суверенно право и изконно разбиране на ЕС“, каза Кючюк.

Евродепутатът посети неотдавна Турция и се срещна с външния министър на страната Хакан Фидан, политик с голям опит в сферата на сигурността и външната политика.
„В момента имаме най-добрите отношения между България и Турция“, каза той и припомни думите на основателя на Турската република Кемал Ататюрк: „Този, който е враг на България е и враг на Турция“.
„Това ключово изречение на Ататюрк формира и към днешна дата геополитическата ориентация и разбирането към България. Много силни думи, които имат своето историческо значение безспорно, но и своето съвременно проявление. Фактът, че днес имаме не просто добросъседски отношения, не просто висок обмен на туризъм, имаме и едно много по-голямо разбиране за геополитическите предизвикателства, за това как трябва да се справим заедно с нелегалната имиграция, с каналджийството, как трябва да охраняваме по-добре външната си граница“, поясни Кючюк.
Според него успехът на България по охраната на външните граници на ЕС е до голяма степен резултат на съвместните действия на двете разузнавателните служби, които обменят информация между политическите ръководства на двете държави. „И така трябва да продължи и занапред, защото предизвикателствата пред нас са огромни“, категоричен е Кючюк.

Той отбеляза, че през следващата година светът ще бъде изправен пред огромен избор.
„4 милиарда ще бъдат изправени пред избори. Избори в САЩ и Тайван. Изборите в Тайван ще определят отношенията между Тайван и Китай, между цивилизования демократичен свят и една комунистическа държава, ще определят глобална търговска политика. Изборите в Русия до голяма степен ще предопределят как ще продължи да се развива конфликтът в Украйна. И не на последно място, разбира се, изборите за Европейски парламент, когато ще определим следващата визия на ЕС. Не за 5-10 години, а може би за следващите 20-30, защото ЕС от много години насам е изправен пред огромната отговорност да изгражда своята военна архитектура, архитектурата по сигурност без участието на Руската федерация, своята търговска политика, до голяма степен без участието на Китай и своята икономическа политика, до голяма степен със своето собствено участие. Това са много важни избори, които предстоят пред всички нас“, заяви Кючюк.

През тази важна година на избори евродепутатът би желал да види за България и Балканите мир.
„Ние сме в ситуация, в която виждаме войната със своите собствени очи и в Израелско-палестинския конфликт, и в Украйна с нахлуването на Русия в територия, която е суверенна. Искам да има мир между българските институции, с оглед на това да определим правилно своите цели. Шенген, еврозоната могат да бъдат средство. Бъдещето на България трябва да се определи чрез използването на потенциала на всеки един и на тези, които живеят в страната ни, и на тези, които са напуснали поради различни причини. Да не забравяме, че тези хора са български граждани и техният потенциал трябва да бъде включен в изграждането на следващия национален консенсус за България, но той може да се случи единствено чрез мир и разбирателство. Мир за България, мир за света“, подчерта в интервю за БГНЕС Илхан Кючюк. /БГНЕС