Кючюк: Образованието е средство за сближаване на хората и за трансформиране на съвременното общество

„Това е голямо признание не само за мен като политик и гражданин, но и за партиите от либералното семейство, които представлявам и за които образованието е висша ценност в съвременния свят. Ние, европейците имаме нужда от Северна Македония в ЕС. Имат интерес и всички съседи на Северна Македония, включително България като неин съсед“. Това заяви евродепутатът Илхан Кючюк в своята реч след награждаването. Той получи титлата почетен доктор на Американския университет в Европа - ФОН.

Той подчерта, че Северна Македония е избрала пътя за изграждане на мултиетническо общество, в което всички съжителстват и всички международни партньори оценяват това.

Говорейки за Европейския съюз, той посочи, че всяка страна влиза в него със своята история и идентичност. Така ще бъде и със Северна Македония.

„ЕС не премахва различията, а напротив - дава им възможност да се развиват. И това е най-голямото богатство на Съюза – неговото разнообразие. Оказа се, че България и Северна Македония са близките далечни. Може би и това е съдбата на най-близките, понякога да са отдалечени. Най-честото обяснение за това е загубеното доверие и непознаването един друг“, продължи Кючюк.

В обръщението си той подчерта, че Европа е континент на възможности и младите хора в Северна Македония трябва да имат достъп до всички програми за развитие.

На церемонията присъстваха министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, председателят на Народното събрание Талат Джафери, министри и посланици. /БГНЕС